8 kirándulás februárra hódokkal, madárlessel és az ébredező természettel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha azt gondolnátok, hogy a február nem éppen kirándulásbarát hónap, akkor mutatunk nektek 8 szuper vezetett programot, amelyek miatt biztos, hogy szívesen kimozdultok majd. Napfelkelte túra, madárgyűrűzés, hódles és bunker túra is vár rátok. A Duna-Ipoly Nemzeti Park februári programjai közül válogattunk!

Madárgyűrűzés Királyréten – február 11., szombaton 9 órától

A hagyományos téli program helyszíne a királyréti etető, amely rengeteg madarat segít ki a téli ínséges időszakban. Cinkék, erdei pintyek, csízek, csuszkák, harkályok, szajkók járnak hozzánk „szotyizni”. Ezen a délelőttön lehetőséget kínálnak különböző madárfajok kézbeli tanulmányozására, a gyűrűzés, mint kutatási eszköz megismerésére. Részletek itt. Jegyár: 900-1500 Ft. (Fotó Sevcsik András)

Torony túra a Strázsa-hegyen – Esztergom, február 11., szombaton 13 órától

Közös kirándulás a Strázsa-hegyi tanösvényen, melynek keretében felmehettek a kilátótoronyba is, amely amúgy nem látogatható. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára. Részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft.

Hódles a Dunakanyarban – Leányfalu, február 12., vasárnap 11:00 és 16:00 (regisztrációs)

Leányfalun a Duna-parton kereshetitek meg a hód várát és táplálkozó helyét. Európa legnagyobb rágcsálója igencsak felszaporodott, jól érzi magát már az emberlakta környezetben is. Kis szerencsével az állatot is megpillanthatjátok, amely többnyire szürkületben mozog. A festői szépségű Duna parton tőkésrécék, cinegék, csuszkák mindig jelen vannak. Gyakori a szürkegém és a kormorán, a téli madárvendégek közül számos réce, búvár és bukó faj. Érdemes távcsövet hozni! A helyszín jól megközelíthető távolsági busszal Budapestről, Leányfalun az Erkel Ferenc u. megállótól 5 perc séta. A parkolás ingyenes. A túrákon max. 15 fő vehet részt, előzetes bejelentkezés szükséges! Részvétel 6 éves kortól! Részletek itt. Jegyár: 2100-2900 Ft. Érdemes minél előbb jelentkezni, mert a helyek hamar betelnek, de február 26-án is várnak benneteket ugyanezzel a programmal, részletek itt.

Tollasok testközelből – madárgyűrűzés a Jági-tónál Pilisszentivánon, február 18., szombaton 9:00 (regisztrációs)

Télen a Jági-tónál, a kihelyezett madáretetőnél hatalmas a sürgés-forgás. Egymást követik sorban a madarak a finomabbnál finomabb falatokért. Hogy megismerkedjünk az etetők gyakori madaraival, téli madárgyűrűzési bemutatót tartanak. Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Aki ellátogat a programra, ezekre a kérdésekre is választ kaphat. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 900-1500 Ft.

Legyél Te is Természetbúvár! – Hétköznapi tudomány Királyréten – február 18., szombaton 9:30 (regisztrációs)

A programsorozaton várják a kicsiket és nagyokat, ahol megfigyelhetitek erdők, patakok, rétek élővilágát, az erdei állatok nyomába eredhettek és izgalmas terepi módszerekkel, játékokkal, kísérletekkel együtt próbálhatjátok megismerni a természet titkait, összefüggéseit. A Legyél Te is Természetbúvár! program mindig egy-egy téma köré épül, mint. pl. rejtőzködés, beporzók, növények élete, gombák világa. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Családi jegy: 6500 Ft.

Sasles és madárgyűrűzés Dinnyésen – február 25-én, szombaton 9:00 (regisztrációs)

A madáretető helyen most ragadozó madarak megfigyelésére lesz lehetőség. A ragadozómadár etető helyen sast, ölyvet, rétihéját, és hollót figyelhettek meg. Kis szerencsével karvalyt foghattok a madáretetőnél. Hóviszonyok függvényében 2-4 km-es túrára készüljetek. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1400-2200 Ft. Február 11-én telelő madarak megfigyelésével is várnak benneteket! Részletek itt. (Fotó: Klebert Antal)

Szezonnyitó tanösvény túra – Sas-hegyi Látogatóközpont, február 26., vasárnap 10:30 (regisztrációs)

Február utolsó vasárnapján indítják az új szezont a Látogatóközpontban. A tavasz első jeleit kereshetitek a tanösvény mentén. Kedvező időjárás esetén már virágzó mandulafákat és körülöttetek repkedő méheket, lepkéket is láthattok. Fedezzék fel a hegyet! Előzetes bejelentkezés szükséges. Részletek itt. Jegyár: 1500-2000 Ft. Február 12-én madárgyűrűzéssel és madárkalács készítéssel, február 25-én, szombaton Tölgyes Life Családi nappal is várnak benneteket, ez utóbbi ingyenes, de regisztrálni szükséges!

+1

Nyit az Ócsai Tájház – március 3.

Március 3-án megújult épületekkel, új bejárattal, szatócsbolttal, kiállításokkal és élményeket nyújtó szegletekkel várják a látogatókat!
Az elmúlt másfélév során több épület is megújult, új külsőt kapott, megőrizve a vendégkapus házak emlékét is. Ezek mellett az Ócsai népviseleti babagyűjtemény is új házba költözött és egy pici újdonsággal is bővült. Az udvar számos pontja kényelmi kialakítást kapott. Néhány épületrész visszakapta eredeti funkcióját, mint a kamraszoba és nyárikonyha. Kiránduló csoportok számára az idei tavaszon számos túra, meseösvény és természetismereti, kultúrtörténeti programot kínálnak! Részletek itt.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park


Ha szeretnétek, hogy legjobb cikkeink és a legfrissebb híreink hetente egy alkalommal hírlevél formájában is eljussanak hozzátok, itt tudok feliratkozni. A Minimatinén új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek, életmóddal kapcsolatos cikkek is várnak rátok. A legkisebbektől az ovisokon át a kamaszokig, sőt a felnőtteknek is találhattok jó programokat!