Talpra Vándor, hí a Sándor! – 8 irodalmi kalandösvény

Petőfi Sándorral a valóság és virtuális világ határán kirándulhatsz nyolc kalandösvényen a Digitális Vándor alkalmazás segítségével. A forradalmi hosszú hétvégétől kezdve végigjárhatók a Magyar Irodalmi Emlékházak és az Aktív Magyarország közös ösvényei, amelyek irodalmi és természetjáró utazásra hívnak.

A nyolc útvonal mindegyikén Petőfi életének izgalmas epizódjai tárulnak fel előtted. Az ingyenesen letölthető Digitális Vándor alkalmazás a természetjárás és kulturális séták kézzelfogható valóságát köti össze a virtuális valósággal. Minden ösvényhez az adott helyszínre kell utaznod, és ott állomásról állomásra végigjárnod a kijelölt útvonalat.

Az út során nemcsak hiteles információkat kapsz, de próbára is teheted tudásodat a kvízkérdésekkel, fejtörőkkel, és virtuális szereplőkhöz is szerencséd lehet AR (virtuális valóság) formájában.

Az ösvények a költő születésének 200. évfordulója során megújult Petőfi-emlékházak helyszíneihez kötődnek: Borjádon, Dömsödön, Dunavecsén, Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Mezőberényben, Sárszentlőrincen és Szalkszentmártonban szegődhetsz a költő nyomába. A települések mindegyikén hosszabb-rövidebb időre maga Petőfi is megfordult: születése, felcseperedése, diákkora helyszínei, szülei későbbi lakhelyei mellett elkísérheted egy-két kirándulására, és útjára bocsáthatod utolsó, végzetes utazása előtt. Mindegyik túra hét állomással rendelkezik: ezek mindegyikén érdekes információk és képi tartalmak (képzőművészeti alkotások, a költő tárgyai, kéziratai) jelennek meg a képernyődön, és egy-egy Petőfivel kapcsolatos feladvány is próbára teszi irodalomtudásodat és kreativitásodat. A túrák minden esetben Petőfi helyi jelenlétére, kapcsolódó verseire helyezik a hangsúlyt, miközben a lokális hagyományokra, látnivalókra, érdekességekre is reflektálnak. Amit az emlékházak vagy a képek nem őriztek meg, a virtuális valóság (AR) mutatja meg neked. Így találkozhatsz huszárral, alföldi szürke marhával, de a János vitéz gonosz boszorkája is megjelenik a telefonképernyődön.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az Apple Store áruházakból itt.

A Digitális Vándor már több mint 80 ösvényt tartalmaz, melyek az ország különböző természeti értékeit és kulturális érdekességeit mutatják be. Mi nagyon szeretjük a Sóstón található meseösvényt, Vuk ösvényét is, illetve a 10 Pilis környéki meseútvonalat.

 

Forrás: Aktív Magyarország

További budapesti és a főváros környéki programokat 2024. március 15-ére itt találtok!