7 szuper magyar társasjáték téli estékre

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

magyar_nepmesek_karakterek

Űrkalózos, óvodába járós, közlekedős és időutazós, fejlesztő és motiváló, népmesékből merítő és kortárs meséken alapuló… Magyar fejlesztésű és tervezésű társasjátékokból válogattunk minden korosztálynak hosszú téli estékre, de akár karácsonyi ajándékként is jó ötlet lehet bármelyik. Társasjáték mustra a Minimatinétól!

Marbushka: Űrkalózok – 4 éves kortól
„Vár rád a végtelen űr! Ismeretlen bolygók kincsekkel és kalandokkal hívogatnak. Most megtudhatod, hogy milyen egy vérbeli űrkalóz élete, aki eldugott kincsekre vadászik és a nagyobb zsákmány reményében még a harctól sem riad vissza. Megéri kockáztatni a mesés kincsekért, mert a varázserejük jól jöhet még az utad során. De vigyázz, okosan használd őket!” Az ünnepekhez közeledve nem hagyhatjuk ki a Karácsonyi mesét sem, és persze az összes többit is nagyon szeretjük.
Velük készült interjúnkat itt olvashatjátok. Nézzétek meg újdonságaikat is itt.

benefitto

Plukkido – óvodás kortól
A Plukkido-t három magyar tervező, Táncsics Judit pszichológus, Horváthné Pintér Orsolya, szociálpedagógus és Nagy Balázs, tervezőgrafikus alapította 2013-ban. Játékaik figurakészletét Agócs Írisz, illusztrátor tervezte. Fő céljuk az volt, hogy segítsék a gyermekükkel otthon lévő édesanyákat, javítsák hangulatukat, kommunikációjukat a gyermekeikkel. És milyen konkrét helyzetekben segít? Itt elolvashatjátok.

Amig_utazunk_tarsasjatek

Amíg utazunk – 5 éves kortól
Nekünk, mint nagy rajongóknak nagy öröm, hogy végre társasjáték formájában is megjelentek kedvenc utazós könyveink. A szerzővel, Gévai Csillával készült interjúnkat itt olvashatjátok. Az Amíg utazunk egy szórakoztató és edukatív társasjáték, melyben Budapest nevezetességeit ismerhetik meg a gyerekek, valamint a városban tájékozódni, közlekedni tanulnak. A játék három az egyben: azaz egy táblán négyféle játékot játszhatunk, különböző korú gyerekekkel. A legkisebbeknek szóló játékban a célkártyákon ábrázolt nevezetes célpontot kell megtalálni a táblán, és tetszőleges számú járműkártyát felhasználva eljutni oda. Az 5-8 évesek egy kooperatív játékot játszhatnak: a kooperatív játékban közös célunk minél több célkártyát elérni annyi kör alatt, ameddig van járműkártyánk. A gyakorlottabb játékosok pedig egy komplex játékot játszhatnak a családi változatban, amely bevezet a stratégiai játékok világába.
Gévai Csillával, a társasjáték alapjául szolgáló könyv írójával készült interjúnkat itt olvashatjátok.

óvodás_vagyok_társasjáték

Óvodás vagyok! – óvodás kortól
Az Óvodás vagyok! egy olyan foglalkoztató, készségfejlesztő játék, amelyben a játékosok izgalmas, aktivitásra serkentő feladatok segítségével akár nyugalmas családi környezetben vagy óvodai foglalkozás keretében végigélhetnek egy óvodai napot. Elvégzik mindazokat a fejlesztő feladatokat, amelyekkel az óvodában is szembesülnek. Ezek a feladatok a motorikus, logikai és verbális képességeiket célzottan fejlesztik, és elősegítik az iskolaérettség elérését. A játék során a játékosok végigjárják az óvodai nap szakaszait, helyszíneit: a játszószobát, az étkezőt, az öltözőt és az udvart. Minden lépéskor egy, az adott tevékenységhez kapcsolódó feladatot húznak, és azt megoldják. A feladatkártyákon két hasonló tematikájú, de különböző nehézségi szintű feladat szerepel. Így a különböző korú gyerekek is egyaránt sikeresek benne. A különleges, ovis jellel megjelölt mezők lehetővé teszik az játéktáblán való ugrálást. Az a játékos nyer, aki a leghamarabb körbeér a pályán, azaz az óvodai napon, ám a játék célja nem pusztán a győzelem, hanem a szórakozva fejlődés. Olvassátok el a társasjáték alapjául szolgáló mesekönyveket is: Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? – ovis mesék; Örökké óvodás maradok; Ünnepelj velünk! – ovis ünnepek.

Időfutár_stratégiai_játek

Időfutár – 10 éves kortól
Az Időfutár társasjáték egyszerre partijáték és stratégiai játék. Ahogy a könyvben, itt is az időgép alkatrészeit kell összegyűjteni a csapatoknak. A hét kör során el kell érnünk, hogy minél több alkatrész legyen a mi csapatunknál, és a körző jelölője is a mi csapatunk színén álljon. Ez a társasjáték nemcsak a stratégiai- és partijátékokat kedvelő gyerekeknek, de a közös kikapcsolódásra vágyó felnőtteknek is ideális!
Tavaly jelent meg a társasjáték alapjául szolgáló regény utolsó része.

Magyar-népmesék_A-társasjáték

Magyar népmesés társasjáték – 5 éves kortól
Vágjatok neki egy új kalandnak a magyar népmesék egyik főszereplőjeként. Most belebújhattok Tündérszép Ilona, Fehérlófia, az Okos lány vagy Fábólfaragott Péter bőrébe, és használhatjátok a különleges képességeiket. A tarisznyájukban hamuban sült pogácsa lapul, amiből időnkét megesznek egyet, és már induláskor egy hasznos tárgyat birtokolnak, amely segítségükre lesz a kalandok során. Útközben barátokkal találkoznak, akiktől varázstárgyakat kaphatnak vagy jótanácsot, ha szerencséseket dobnak, de vigyázniuk kell, mert veszedelmes ellenségek, mint a hétfejű sárkány, a hatalmas óriás vagy a vasorrú bába hátráltatni fogják az útjukat.
Idén új kártyajáték is megjelent náluk.

Két kis dinó a világ körül – 4-5 éves kortól
Segíts Trikónak és Nyammnak, hogy eljussanak az otthonukból a mai Budapestre, majd onnan a középkorba és az ókori Kréta szigetére. Mentsd meg őket a raptortól, a vicsorgó macskától és a többi ellenségüktől, teljesítsd a nagy hatalmú vulkánok kérését. Nem kell más, csak egy kis szerencse, jó memória és ügyes taktikázás. A játék két különböző játékváltozatot tartalmaz: egyet a 6 éven felüli korosztálynak és egy egyszerűsített változatot a legkisebbeknek. Nekünk természetesen tetszett a dinós téma miatt, meg azért is, mert különböző korosztálynak is van benne könnyített meg nehezebb verzió. Berg Judit története alapján készült Kőszeghy Csilla által illusztrált játékot könyv és foglalkoztató formájában is megtaláljátok a könyvesboltokban.

Legújabb karácsonyi könyvajánlónk 1. részét itt, a 2. részét pedig itt olvashatjátok. Nézzétek meg az idei év legjobb karácsonyi vásárait és jégpályáit is!

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz és iratkozzatok fel hírlevelünkre!