60 éves lett a TV Maci

A TV Macit először 1963. április 15-én, húsvét hétfőn lehetett látni a Magyar Televízióban. 60. születésnapja alkalmából pedig belépőkártyát is kapott, így hivatalosan a közmédia munkatársa lett. De miért pont október 23-án kapta az ajándékot?

1968-ban, a színes televízió megjelenésével láthattuk, hogy barna a színe. A generációk áltat ismert dallamát Vajda József fagottművésztől hallhattuk, eredetileg a Dörmögő Dömötör rádiójáték zenéje volt. A bábfigurát Szabó László iparművész készítette.

A TV Maci máig meghatározó formáját 1983-ban alakították ki, amikor bundája világosabb lett és ekkor gazdagodott egy új baráttal, Paprika Jancsival is (addig Valérka, majd Csutkababa kísérte el esténként aludni). A megújult mackót Foky Ottó a Pannónia Filmstúdióban készítette.

Annyira népszerűvé vált, hogy még az űrben is járt, hiszen Farkas Bertalan magával vitte és 1980-ban együtt olvastak mesét a gyerekeknek. A TV Macit Bálint Ágnes nevéhez kötik, aki a film forgatókönyvét, majd a 1970-ben Jó éjszakát, Maci! címmel egy mesekönyvet is írt róla. A mackó születésnapját azért október 23-án ünnepli, mert ez Bálint Ágnes születésnapja is.

2010-es évek elején próbálkoztak egy új maci tervezésével, aki a testvérével nézi a mesét és a mai gyerekekhez hasonló, de annyira nem aratott sikert, hogy rövid idő után levették a műsorról és visszakerült a 80-as évek kedvelt figurája.

Plüssjáték formájában meg is vásárolhatjuk a TV maci boltban, de bélyeget is kiadtak a tiszteletére.

Forrás: hirado.hu

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!