6 új kiállítás gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

6 olyan kiállítást hoztunk nektek az év első hónapjaira, amelyet biztos élvezni fognak  a fiatalabb és az idősebb korosztály képviselői is. Kutyásoknak, régi játékok kedvelőinek, zenei időuatzóknak, irodalmi csemegézőknek és a digitális világ kedvelőinek is hoztunk 1-1 izgalmas tárlatot.

„Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig” – Magyar Zene Háza

A közel ezer négyzetméteren helyet kapó kiállítás 8 tematikus blokkra bontva ad betekintést a korszak mindennapjaiba. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát. Részletek itt.

Új, állandó Petőfi kiállítás – Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás tekinthető meg 2023. január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben. A tárlat különlegessége, hogy az életrajz helyett a költő szövegeire épít, kilép a kultikus Petőfi-értelmezésekből, jól körülírható, az életmű ma is könnyen értelmezhető problémakörein keresztül vezeti végig a látogatót. A színházi, filmes díszlet, az interaktív videóinstallációk egy-egy terem központi elemeiként a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performansz jelleget adnak a tárlatnak, mellyel erősen eltérnek egy hagyományos kiállítás látványától. Részletek itt.

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete – Kiscelli Múzeum, 2023. március 26-ig

Köztudott, hogy az ember és a kutya egymással való viszonya régi időkre nyúlik vissza. A honfoglaló magyarok magukkal hozták a pulit, a középkori magyar arisztokrácia pedig a vizsla társaságában vadászott. A 19. századi magyarországi polgárság átvette a nemesség szokásait és a vidéki kastélyokból, kúriákból bevitte a kutyát a városba lakótársának. Az ország központjává váló Pest-Budán különösképpen elterjedt volt a háziállatok tartása, szinte minden második-harmadik háztartásban tartottak egy-egy háziállatot. A 19. század közepén, Pesten 20.000 kutyát tartottak nyilván, napjainkban kb. 350.000-re tehető a kutyák és 200.000 a macskák száma Budapesten, azaz a lakosság negyede tart valamilyen háziállatot. Ez a kiállítás bemutatja mindazt, amit a főváros és a kutyák kapcsolatáról tudni lehet. Részletek itt. Erre a kiállításra a kutyát is lehet vinni!

Kádár (játék)katonái – Történeti Múzeum, 2023. március 15-ig

​A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum új időszaki kiállítása egy újabb időutazás, amely visszarepít bennünket a 20. század fröccsöntött műanyag figuráinak világába. A második világháború után szinte a világ minden táján jelentek meg a gyermekes háztartásokban azok a katona, indián és cowboyok, amik nem csak játéktörténeti, de társadalomtörténeti szempontból is – csaknem észrevétlenül – letapogatták és követték az éppen aktuális politikai és egyéb környezeti hatásokat. Részletek itt.

KÖZÉPPONTBAN A KÖZÉPKOR 7. – Ágyúgolyó és pohár – Budapesti Történeti Múzeum, 2023. április 6-ig

Immár hetedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Főosztálya éves kiállítását, mely az előző évben a főváros területéről előkerült legérdekesebb középkori régészeti leleteket mutatja be. Az idei évben öt helyszín szerepel a válogatásban. Mint általában, most is a budai várban folyt munkálatok uralják a kamarakiállítást, hiszen a volt Honvédfőparancsnokság, a József főhercegi palota vagy a várfalak rekonstrukciójához kapcsolódó régészeti kutatás újabb információkat adtak a szakembereknek a területről. A királyi palota és közvetlen környezetében mindig számítani lehet az egyedülálló, különleges leletekre, és ez így is volt a 2021-es évben is. Búvárrégésszel közös kutatás volt a Lánchíd felújítása kapcsán, és bár kevés régészeti korú tárgy került elő a Dunából, mindenképpen tanulságos volt, kevés alkalommal lehet a folyó medrét kutatni. A Várnegyedtől kicsit eltávolodva a Margit körút külső oldalán egy, a bronzkortól a török korig használt terület feltárása adott lehetőséget a régészek számára, hogy újabb ismeretekkel gazdagítsák tudásukat. Részletek itt.

Játék nem játék – a Deák17 Galériában

A mindennapi valóságot behálózó digitális világ kiegészíti és átformálja az emberek kognitív képességeit. A játékokkal való tervezés, a játékelmélet, a szimulációk és a történések valós idejű modellezése a hozzájuk kapcsolódó visszacsatolásokkal az emberi gondolkodástól elválaszthatatlanná váltak. A játék, a modellek és a világban megélt narratívák nem választhatóak szét többé, a játék nem játék. Kiállítók: BÓDY Gábor, JODI, MAURER Dóra, NAGY Ágoston, PLESZNIVY Ákos és TIHANYI Áron, SZÉCSÉNYI-NAGY Lóránd, XORXOR (HAJDU Gáspár és PAPP Gábor). Játékok a verseny két évtizedének díjnyertes pályaműveiből: ALMÁDI Péter, BÁN Titusz, BÓDI-MÁTÉ András, BOROS Zoltán, BUZÁSI Gábor, BUZÁSI Tibor, FM Games Studio (CSUKÁS Ádám, SZÉKELY Mihály), GÁL Attila, INCZE Attila, JANKÓ András, KORMÁNYOS Balázs, KOVÁCS Ákos, KOVÁCS Marcell, KRISTÓF Ákos, LÁZÁR Zsolt, MIKLÓS Gábor, PÁLINKÁS István, SIMON Áron és TŐKÉS Róbert Attila, SMIT Erik, TANYI Attila, VICZIÁN Gábor. Részletek itt.


Ha szeretnétek, hogy legjobb cikkeink és a legfrissebb híreink hetente egy alkalommal hírlevél formájában is eljussanak hozzátok, itt tudok feliratkozni. A Minimatinén új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek, életmóddal kapcsolatos cikkek is várnak rátok. A legkisebbektől az ovisokon át a kamaszokig, sőt a felnőtteknek is találhattok jó programokat!