5 családbarát hely Budapesten, amely idén nyitja meg kapuit

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több múzeum és egy park megnyitójára is sor kerül az elkövetkezendő hónapokban. Mutatunk most nektek 5 olyan helyszínt, ahova gyerekkel is érdemes lesz ellátogatni, és amelyeket részletesebben is bemutatunk majd nektek.

Magyar Zene Háza – Városliget

A világ huszonkét legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzerői közé választották a Sou Fujimoto tervezte, ikonikus épületét. Neves nemzetközi építészeti világszenzációkat előzött meg az épület a Time Out magazin toplistáján. Január végétől nyitják meg a kapukat a nagyközönség előtt. Hétköznapokon a kisebbeket zenés foglalkozások (pl. Ringató) várja, a családok számára pedig szombat délelőttönként szerveznek programokat. Nem csak nézni lehet az egyes kiállított tárgyakat, hanem aktív szereplői is lehetünk a kiállításnak. Interaktív foglalkozásaik, zenepedagógiai előadásaik során a közönség bevonásával alkothatunk, tanulhatunk, ismerkedhetünk a zene különböző területeivel. Az intézményről és a családbarát szolgáltatásokról itt írtunk részletesebben.
Nyitás: 2022. január vége (már fent vannak a programok a weboldalukon)

Néprajzi Múzeum

Célegyenesbe fordult a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezése. A rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson 2018-ban tervei alapján a világ legjobb középületének választott s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntetett új Néprajzi Múzeum 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit. A múzeum Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye lesz. Az új Néprajzi Múzeum megnyitását követően két lépcsőben, külön-külön attrakcióként fog megnyílni az ifjúsági kiállítás és a gyűjteményi állandó tárlat. A tervek szerint 2022 őszén megnyíló Ifjúsági kiállítás a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja, és a megszólított korosztályok számára legalkalmasabb befogadási és megismerési módszereket kínálja. Összességében 7.300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén. Részletek itt. Mi itt írtunk róla részletesebben.
Várható nyitás: 2022 tavaszán

Pünkösdfürdő park

Végéhez közelednek a munkálatok a Pünkösdfürdő parkban, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Mire megérkezik a tavasz, megnyitják a 7 hektáros pihenőparkot. A park éppúgy lesz az állat- és növényvilágé, mint a pihenni vagy sportolni vágyó embereké. Lesz közvécé, napvitorlás játszótér, esőbeálló és kerékpáros pihenő is, hiszen a területen áthalad az Eurovelo is. A kutyásokra is gondoltak, egy integrált parkrészen a kutyások szabadon engedhetik majd a kedvenceiket. Itt írtunk róla részletesen.
Várható nyitás: 2022 tavaszán

Pénzmúzeum a Postapalotában

Megtízszerezve korábbi méreteit a Pénzmúzeum 4 emeleten és közel 2400 négyzetméteren várja majd a látogatókat 2022. március 16-ától. A kiállítás a pénz öt funkcióján keresztül vezeti be a látogatókat a pénzügyek és a gazdaság világába, egészen a Kincstárig, ahol valódi aranytömböt érinthetnek és emelhetnek meg az érdeklődők. A tervezés során az élményalapú oktatás és a nemzetközi múzeumpedagógia legújabb eredményeire támaszkodtak. Rengeteg interaktív felülettel, játékkal készülnek: az 58 lenyűgöző installáció és közel 2000 műtárgy tartalmas és szórakoztató vizsgálatát egy olyan átívelő játék köti majd össze, amelyben virtuális vagyont gyűjthetnek a látogatók. A virtuális vagyont később ajándékokra válthatják, vagy befektethetik, gyarapíthatják. Részletek itt.
Várható nyitás: 2022. március 16.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Január közepén bezárt a Petőfi Irodalmi Múzeum, hogy ősszel megújulva, új közösségi terekkel és kiállításokkal várják a közönséget. Tervben van az is, hogy a Károlyi-palotát újra összenyitják a Károlyi-kerttel. Részletek itt.
Várható nyitás: 2022 őszén

A legjobb hétvégi programokat itt találjátok (csütörtökönként frissítjük).

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.