4 új társasjáték a Pagonytól

Húsvétra remek ajándék lehet a vicces, kreatív, kuflis játék a legkisebbeknek, vagy a térlátást fejlesztő állatos Pixelino. Az iskolások körében is népszerű Lyukasóra Sulis kártya sorozat új játékkal, a Kiwivel bővült. Az Abszolút szabad válaszok pedig a nagyobbaknak, szülőknek is őszinte beszélgetéseket adhat. 4 új társasjáték a Pagonytól.

Kukucskáló kuflik – 3 éves kortól

Dániel András népszerű kufli-sorozatához egy újabb, kicsiknek szóló játék érkezett, a Kukucskáló kuflik. A játék dobozában 18 darab kétoldalas lyukas kártya, 1 dobókocka, 15 jutalom és 1 homokóra található. Ám a lyukas kártyán lévő bokorról hiányoznak a vadmarcipánok, a könyvből a betűk. A játékosoknak a lyukas kártyákon lévő képeket kell kiegészíteni a környezetükben található dolgok felhasználásával, úgy, hogy azok értelmet adjanak a képeknek. Otthoni környezetben, a természetben vagy épp az elhagyatott réten keresgélve így lehet a háttér szőnyeg, a színes fal, esetleg egy fa törzse, vagy egyszerűen csak a kék ég. A játékban nem kell a résztvevőknek egyhelyben üldögélniük, hanem a megfelelő kiegészítés megtalálása érdekében fel-alá járkálhatnak a lakásban, a kertben, parkban. A játékot az nyeri, aki minden képet időben ki tud egészíteni. A játékban mindenki nyer, hiszen csak jó megfigyelőképességre és egy kis fantáziára lesz szükség. A vicces és szórakoztató Kukucskáló kuflik játék segíti a gyerekeket körülvevő világ megfigyelését és megismerését, a legkisebbek pedig akár formaberakós játékként is használhatják a képeket. A kisméretű dobozban található elemek masszív, vastag papírból készültek, így akár szabadtéren is nyugodtan használhatók.

 

Pixelino – 8 éves kortól

A Pixelinoban játékosok egy képzeletbeli Föld körüli út során lerajzolhatják a különböző élőhelyek állatvilágát. Ám az állatok megfigyeléshez türelem kell, hogy pontosan ábrázolják őket, de minél többet sikerül lerajzolni a 38 féle különleges állatból, annál több pontot lehet szerezni. Irány a sivatag, tanya, város, tópart, dzsungel vagy Ausztrália. A versengő, de nem konfrontatív játékban különböző állatformájú alakzatokból választhatunk – mindenkihez másik kerül. Minden játékos meghatározott számú állatkártyát kap, amelyen a flamingón át a bölényig bármilyen állat körvonala szerepel. A saját kártyáinkon szereplő mezőkbe kell egy letörölhető filccel belerajzolni a közösen felforgatott véletlenszerű tetriszelemekből kiválasztva az alakzatokat, akár azok forgatásával, tükrözésével. A játék végén az nyer, aki a legtöbb állatot figyelte meg, vagyis akinek a legtöbb állatkártyát sikerül teljes mértékben kitöltenie. Ha ügyesen tervezünk, a gyűjteményünkbe értékes trófeákat is bezsebelhetünk, végül a pontozólapokon vezetett pontok összegzése után kiderül, ki nyerte a játékot. Az elgondolkodtató játékban mindenki a saját tempójában tud haladni, az állatok kirakós összeépítése fejleszti a térlátást, bevezeti a gyermekeket a geometria rejtélyeibe is, így akár a középiskolai matekfelvételire is játékosan fel lehet belőle készülni. A játék fokozatosan nehezíthető, és egyedül is játszható, így a Pixelino a család minden tagja számára tartalmas szórakozást kínál. Gáspár Merse Előd játéka, illusztrátor: Szert-Szabó Dorottya.

 

Kiwi – 7 éves kortól

A Lyukasóra Sulis kártya-sorozat legújabb darabja a Kiwi egy rendkívül szórakoztató és egyben erős koncentrációt igénylő társas a kisiskolás korosztálynak. A játékban a megfigyelésé és a memóriáé a főszerep: az nyer, aki a legjobban követi le fejben a Kiwi útját. Egy kis szőrös Kiwi ide-oda gurul az osztályterem padlóján óra közben – persze csak titokban! A gyerekek próbálják fejben követni az útját, hogy amint kicsöngetnek, megtalálják a padok alatt. Az okosjáték résztvevői kártyákkal irányítják a Kiwit a táblán, ám a kör végéig a lépéseket csak fejben lépik le. Amikor vége a körnek, mindenki megtippelheti, hova érkezett a Kiwi, és aki a legtöbb körben jól tippelt, azé a dicsőség! Aki a legjobban figyel, a legjobb a memóriája, a legügyesebben tájékozódik, az nyeri a játékot. A Kiwi segíti az irányok megfigyelését, fejleszti a memóriát. A mókás játékot szünetekben is elő lehet kapni: könnyen elfér az iskolatáskában, 10-15 perces a játékidő, és akár hatan is játszhatják egyszerre. A kisméretű, praktikus Lyukasóra Sulis Kártyák a Pagony Játékkiadó saját sorozata, melyben kisiskolásoknak szóló, csoportosan is játszható, könnyen tanulható gyors és vicces játékok találhatók. Lencse Máté játéka Mayer Tamás rajzaival.

 

Abszolút szabad válaszok – 9 éves kortól

A kicsi, akár hátizsákba is könnyen elférő Abszolút szabad válaszok játékdoboz több, mint 150 kérdés- és küldetéskártyát tartalmaz, a válaszok közt időnként pedig közös és egyéni küldetések, mókás csoportfeladatok bukkannak fel. A (szűk) családban vagy iskolai osztályban is játszjató játékban csak egymásra és magunkra kell figyelni. A kooperatív játéknak nincs győztese vagy vesztese, hiszen cél az, hogy a kártyák használatával őszintén megnyíljunk egymás előtt, még jobban megismerjük egymást és magunkat. A kártyák között a Fejtegetős kártyák a hosszabb, gondolatébresztő beszélgetésekhez kiválók. A Keresgélős kártyák segítségével a játékosok közösen találják ki, hogy a játékosok közül kire illik leginkább egy adott jellemző. A Csapongós kártyák a gyors gondolkodást és az asszociáiós készséget fejlesztik, ilyet húzva azt kell mondanunk, ami a kártyán látható kifejezésről először eszünkbe jut. A Jó pletykás kártyát felhúzva a többieknek hátat fordítva megtudhatjuk, hogy a többiek milyen pozitív mondanak rólunk – mintha csak valódi pletykálkodást hallgatnánk magunkról. A két játékmódot is tartalmazó Abszolút szabad válaszok szabad teret ad az őszinte beszélgetésekre, ideális családi, baráti társaságoknak. A játék eredményesen használható iskolai közösségekben is, így osztálykirándulások csapatépítő társasának is remek választás, hogy kiderüljön mivé változnánk át, ha tehetnénk, mi jut eszünkbe arról, hogy susmus, vagy éppen ki tud a legkevésbé füllenteni! Pólya Emese játéka Fendrik Bori rajzaival.

További társasjátékokat itt és itt találtok, kártyajátékokat pedig itt gyűjtöttünk össze.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!