30 jó családi program a tavaszi szünetben – 2022. április 14-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A húsvéti fesztiválok mellett tavaszi szünetes ajánlónkban találtok rengeteg kézműves programot, szabadtéri eseményt és kirándulást, családi filmeket, kiállításokat, kisvasutakat, illetve ajánlunk programokat országszerte és a Balaton környékén is. Több mint 30 jó családi program a tavaszi szünetben!

HÚSVÉTI FESZTIVÁLOK

Húsvéti Tojásvadászat a Vasúttörténeti Parkban – április 18., egész nap

2022-ben a tavaszi szezont április 18-án Húsvéti Tojásvadászattal nyitják meg. Lesznek kézműves foglalkozások: nemezelés, raffiázás vagy húsvéti gyertyakészítés, illetve húsvéti akadálypálya. Nem maradhat el a már szinte tradicionális húsvéti tojáskeresés sem, melynek során a teljes park területét bejárhatják a vállalkozó kedvű tojásvadászok. Találkozhatnak a nyuszival is, aki apró ajándékokkal lepi meg őket, de részt vehetnek tojáspuzzle kirakásában, játszhatnak óriás Jengával is és tesztelhetik ügyességüket a nyuszis célbadobásban is. Pihenésképp meghallgathatják a Zelk Zoltán verses meséit előadó Ákom-Bákom Bábcsoport ’A három nyúl’ című előadását, de akár lámákat, alpakkákat, és rackajuhokat is láthatnak az állatsimogatóban. Részletek itt.

Budapesti Tavaszi Fesztivál – április 18-áig

Egyedi kézműves termékekkel, gasztronómiai különlegességekkel, hétvégenként családi programokkal és foglalkozásokkal, a Míves Tojás Múzeum állandó kiállításával és gyönyörű nosztalgia körhintával várnak sok-sok szeretettel mindenkit április 18-ig. Részletek itt.

További ötleteket találtok húsvéti válogatásunkban Hollókőtől a Zsolnay-negyedig, Siófoktól a Folly Arborétumig, Szentendrétől Gödöllőig.

KÉZMŰVES PROGRAMOK

Húsvéti kézműveskedés – Barabás Villa, április 14., csütörtök 10:00-12:00

Készítsetek csodás tavaszi-húsvéti dekorációkat Kormos Mercedes képzőművész, művészettanár (Furagura kreatív játszótér) vezetésével. A belépés gyerekeknek 1000 Ft, kísérő felnőtteknek ingyenes. Részletek és jegyvásárlás itt.

Nyuszi, hopp! kézműves-foglalkozás – Vigyázó Sándor Művelődési Központ – április 14., csütörtök 10:00-12:00

Nyuszi, hopp! kézműves-foglalkozásra várják a gyerekeket a tavaszi szünetben. Jegyár: 450 Ft.

Húsvétra hangolt játékos foglalkozás és művészeti workshop unokáknak és nagyszüleiknek – Millennium Háza, április 14., csütörtök 10:30-12:30 (BETELT!)

A Millennium Háza egy szórakoztató akadálypályává alakul át, ahol különböző állomásokon keresztül kerülhettek egyre húsvétibb hangulatba a gyerekek a nagyszülőkkel együttműködve. A feladatok hol az ügyességet, hol az elmét veszik igénybe, de ne izguljon senki, idős és fiatal egyaránt jól mulat majd közben! Levezetésképpen pedig egy kedves, báránykás húsvéti díszt készíthettek el együtt, hogy legyen mit a barkára akasztani. Ajánlott korosztály: 4–12 éves korig. Jegyár: szülő-unoka párosjegy 1500 Ft. Részletek és jegyvásárlás itt. A programra elfogytak a jegyek!

Húsvéti készülődés – Mesemúzeum, április 16., szombaton 11:00-13:00

Itt a húsvét, itt az ideje a tojásfestésnek! A Mesemúzeumban tojást berzselhet minden kedves látogató, és készíthet vesszőből, csuhéból, papírból tojástartó kosárkákat mindenféle formában. 5-10 éveseknek ajánlott. A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Jegyár: 400-600 Ft.

KIÁLLÍTÁSOK

A Magyar Zene Háza állandó kiállítása

A tavaszi szünetben is remek program a Magyar Zene Háza átfogó zenetörténeti állandó kiállítása, ahol külön van audio guide vezetés gyerekek számára is, az épület előtt zenés játszótér vár benneteket, illetve az étterem/kávézóban van kis asztal-szék, kicsiknek etetőszék, gyerekbarát mosdó és pelenkázó is. Itt írtunk róla bővebben.

Kalandos erdő időszaki kiállítás – Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum Kalandos erdő című időszaki kiállítása 3-8 éves, óvodás és kisiskolás korosztály számára készült, az életkoruknak megfelelő eszközökkel közvetít ismereteket az erdő élővilágáról. A gyermekek és kísérőik különböző játékokon keresztül ismerhetik meg az erdő komplex rendszerét, a játékos erdő látogatóiként egy felejthetetlen, kalandos élmény részeseként járhatják végig a különböző állomásokat. Részletek itt.

World of Robots – Etele Pláza, 3. emelet

A World of Robots kiállítás részeként láthatóak lesznek a legújabb fejlesztésű humanoid robotok, nagy értékű – kipróbálható – robot játékok, transformerek, irányítható focilabda, rakodó tank robot, rajzoló robotkarok, 3D nyomtatók, eredeti filmes relikviák, mint például a Vasember, R2D2, Terminator, C3PO, ezenfelül több méteres – nagy játékfilmes koncepció robotok, robot állatok, és a digitális kultúrához köthető kiemelkedő újítások, sőt még egy Mars járó koncepció robot is bemutatásra kerül. Egy időfalon bemutatják, hogy honnan hová fejlődtek a robotok és azt is megnézhetjük, hogy miben jobb egy robot és miben egy ember. Részletek és jegyárak itt.

CSALÁDI FILMEK

A tavaszi szünetre több csatorna készül családi filmekkel. Például április 15-én, pénteken 19 órától levetíti az RTL Klub a Nyúl Pétert; április 15-én 10:45-től a Film+ A Lego Ninjago filmet; a Hotel Transylvania mindhárom részét az AXN; a Paddington 2. részét az RTL Klub április 17-én, vasárnap 9 órától. A szeleburdi családot április 17-én, vasárnap 13 órától láthatjátok a Moziverzumon, a Nyuszi sulit szintén vasárnap 20 órától a Minimaxon. Április 18-án 20:25-től az El a kezekkel a papámtól! című film tévés premierje lesz a TV2 csatornán.

Ebben a válogatásunkban még 6 filmet találtok, amelyeket már a tavaszi szünetben is megtaláltok a hazai mozik műsorán.

EGYÉB

Online családi program a Nemzeti Galériából – online, április 14., 17:30-18:00 (regisztrációs, ingyenes)

Havonta egyszer, péntek este várják a családokat, hogy kalandok és játékok során együtt fedezzék fel legnagyobb festőink műveit. A festmények segítségével ezúttal az éledő természet, a tavaszi színek és fények nyomába indulhattok és lesz egy kis meglepetés is. Részletek és regisztráció itt. Ingyenes!

Figurina Bábszínház: A Papírvilág teremtése – április 16., szombaton 11:00 és 15:00

Az ismert Grimm-mese, „A halász meg a felesége” feldolgozása a nézők előtt papírból, a Csuka (olló) által kivágva, élő zenével. Jegyvásárlás itt.

Hab a tortán – Czigány Zoltán: Csoda és Kósza – Pestújhelyi Közösségi Ház, április 16., 10:00

Csoda, a csodaló és Kósza, a Kószáló egy Gödöllő melletti tanyán élnek. Kósza, csupa jó szándékból, annyi galibát tudott okozni, hogy Csodának mindig van mit helyrehoznia. Ezek a történetek egyáltalán nem jöhetett volna létre, ha nincsenek olyan felnőttek, akik szeretnének érteni a gyerekek nyelvén, mert tudják, hogy sokat lehet tanulni tőlük. Szereplők: Pálos Hanna és Kovács D. Dániel. Utána lesz kézműves foglalkozás is. 4 éves kortól ajánlott. Jegyvásárlás itt.

KIRÁNDULÁSOK ÉS KINTI PROGRAMOK

Szemétszedés békanász idején – Királyrét, Hiúz Ház, pénteken 11:00-13:00 (regisztrációs, ingyenes)

Április elején az erdő a békák nászától hangos. Most azonban nem csak arra invitálnak mindenkit, hogy hallgassunk bele koncertjükbe, hanem hogy zsákokat ragadva járjuk be és tisztítsuk meg a Királyréti tanösvényt együtt. A rendhagyó tanösvényséta előzetes regisztrációhoz kötött! Kérik, részvételi szándékotok a hiuzhaz@dinpi.hu email címen jelezzétek április 14-ig! A programmal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” című akciójához csatlakozik. További részletek és programok: tavaszinagytakaritas.hu

Éjszakai szakvezetés – Budakeszi Vadaspark, április 15., péntek 17:45 (regisztrációs) és Húsvéti játszóház (április 14-18.)

Folytatódik az Éjszakai kalandtúra sorozat, amelynek során felfedezheted a Budakeszi Vadaspark mozgalmas, napnyugta utáni életét és a tavaszi erdő alkonyati hangulatát. Jelentkezni a joba.katalin@bkvp.hu e-mail címen lehet. Amit feltétlenül vigyetek magatokkal: valamilyen világító eszköz (elem-, vagy fejlámpa), forró teával töltött termosz, meleg öltözet és a bátor hozzáállás se maradjon otthon. Jegyárak: felnőtt: 3200 Ft, gyerek (2-14 éves korig): 1600 Ft.
Április 14. és 18. között Húsvéti játszóházzal is készülnek.

Húsvéti programok a budapesti Állatkertben – április 15-18.

Nyuszisimogatóval, kézműveskedéssel és sok más programmal, élménnyel, látnivalóval várják a nagyközönséget nagypéntektől húsvét hétfőig. A Margitszigeti Kisállatkertben is programokkal készülnek. Részletek itt.

Húsvéti kaland a Sas-hegyen – Sas-hegyi Látogatóközpont, április 16., szombaton 11:30 (regisztrációs)

Élnek-e nyulak a Sas-hegyen? Miért nyúlfarkfű a nyúlfarkfű? A tanösvény túrán választ kapunk a kérdésekre, majd kincskereséssel, kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket. Előzetes bejelentkezés szükséges: vataia@dinpi.hu. Jegyár: 1700-2000 Ft.

Húsvéti állatságok a NOÉ Állatotthonban! – XVII. kerület, Csordakút utca vége, április 16., szombaton 11:00-14:00 (ingyenes)

Várják a kicsiket és a nagyokat állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel és vetélkedőkkel. Nyuszival, birkával, kacsával, csibével, kecskével és még ezer állattal. Részletek itt. Ingyenes!

Húsvéti Hagyományőrző Napok – Kertvárosi Tanyaudvar (XVI. kerület, Sarjú u. 5.), április 15-16.

Állatsimogató nyuszikkal, népi hagyományok, kézműves programok várnak rátok a Kertvárosi Tanyaudvarban, amelyről itt írtunk bővebben.

Húsvéti nyuszi móka – Piczinke Póniudvar – április 16-18.

Új és különleges gida és alpaka játszótér, nyuszisimogató, húsvéti bütykölde, találkozás a húsvéti nyuszival, szalma ugráló, mini póni simogató, népi játszótér, trambulinok, minitraktoros nyuszijárat is vár benneteket a Piczinke Póniudvarban. Jegyár: 3990 Ft/fő.

Tarzan Park a tavaszi szünet minden napján

A tavasz szünet minden napján nyitva van a Tarzan Park, ahol 2 hektáros területen 13 játszósziget vár benneteket. További információk itt.

Húsvét a Hortobágyon – április 15-18.

Húsvét alkalmából családi pecsétgyűjtő játékra invitálják a Hortobágyra érkező vendégeket. A játék több helyszínen lesz elérhető a Tourinform Hortobágy irodájában, a Hortobágy-halastavi Kisvasútnál, a Mátai Ménesnél, a Pusztai Állatparkban, a Hortobágyi Madárkórháznál és a Hortobágyi Csárdában. Részletek itt.

Húsvét a Szarvasi Arborétumban – április 18.

Az alábbi programok várnak rátok: kisállat bemutató, baromfi bíráló show és nyuszisimogató a V-62 egyesület szervezésében, húsvéti játékos tojáskeresés a Parkerdőben, kiállítások, kézműves játékok és foglalkozások, húsvéti fotózás, családi piknik az Ökojátékparkban. A programok aktuális Arborétumi belépőjeggyel látogathatók.

Kisvasutak országszerte:

Kirándulás rovatunkban még rengeteg ötletet találtok. Nézzétek meg legújabb válogatásunkat, amelyben 12 újdonságot, látogatóközpontot, kilátót, tanösvényt, kisvasutat ajánlunk!

A tavaszi szünetben is ingyenesen lehet utazni a Kajla útlevelekkel. Itt olvashatjátok a részleteket.

TOVÁBBI PROGRAMOK

BALATON

Nézzétek meg húsvéti játékok, könyvek és új társasjáték válogatásunkat is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.