3 új, segítő könyv gyerekeknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amikor egy gyerekeknek/kamaszoknak szóló ismeretterjesztő vagy segítő könyv didaktus, érezhetően „nevelő célzatú”, az többet árt, mint használ. Vekerdy Tamás gyakran idézte Goethét: „A szándékoltságot az ember megérzi és lehangolódik tőle.” Ha élvezetes és egyben hasznos ajándékot keresel gyerekednek, akkor ezeket a tartalmilag és esztétikalag is igényes, magyar szerzők által írt könyveket ajánljuk!

BARCS KRISZTA: Utazás a lelked körül

Tavaly óriási sikert aratott, és egyszerre lett a gyerekek, a szüleik és a gyermekpszichológusok kedvence Barcs Kriszta Így működik a lelked című zseniális ismeretterjesztő könyve. A pszichológus szerző művészi vénával, kitűnő humorral és ritka jó arányérzékkel alkotta meg ezt a kötetet, melynek nemcsak az a nagy erőssége, hogy könnyen érthetővé tesz fontos lélektani jelenségeket, hanem az is, hogy bensőséges szülő-gyerek beszélgetéseket inspirál a felvetett témák mentén. Immár elérhető a folytatása is, Utazás a lelked körül címmel. Az új kötet újabb izgalmas jelenségeket-problémákat dolgoz fel, és megtanít egy egyszerű relaxációra is, amely segít ellazulni, enyhíteni a szorongást és a feszültséget. Akik az elsőt szerették, azok ebben sem fognak csalódni, akiknek pedig az még nincs meg, mindkettőt jó szívvel ajánljuk, tetszőleges sorrendben. 7 éven felülieknek ajánlott.

DR. HEVESI KRISZTINA: TikTok titkok

A népszerű szexuálpszichológiai ismeretterjesztő csatornát működtet a TikTokon kamaszok és fiatalok számára, ám az algoritmus számos videót (nehezen követhető logika mentén) szabályzatba ütköző tartalomnak minősít és letilt. A szakembert ez a jelenség ihlette meg arra, hogy könyvet írjon a célközönségnek – immár tabuk nélkül, azokról a témákról, amelyeket ő fontosnak tart. Az eredetileg kamaszok számára írt Tiktok titkok azonban a felnőttek számára sem kevésbé releváns, mivel számos olyan témát dolgoz fel, amelyekkel rengeteg középkorú is bajlódik. Ismerkedés, elvárások, virtuális világ, pornó, hűtlenség, gátlások, szexuális zavarok, esztétikai és méretbeli kérdések miatti szégyenérzet, önkielégítés, online zaklatás – hogy csak néhány témát említsünk meg a széles repertoárból. A könyv kifejezetten informatív és szórakoztató olvasmány minden korosztály számára – ha pedig amiatt aggódunk, hogy kamasz gyerekünk veszélybe sodródhat, érzelmileg megsérülhet a párkapcsolati és szexuális próbálkozások során, akkor számára ez lehet a tökéletes ajándék. A humoros, könnyed szövegek és a menő vizuális világ élménnyé teszik az olvasást, így az érték- és kapcsolatcentrikus kötet szinte észrevétlenül vértezi fel azzal a tudással, amely megkímélheti egy csomó sérüléstől, félreértéstől és felesleges gátlástól.

VIBÓK ILDI: Furi – Segítő mesék (szuper)érzékenyeknek, félénkeknek és szeretnivaló különcöknek

A Furi című új mesekönyvet élvonalbeli gyermekirodalmi alkotópáros jegyzi: Vibók Ildi idén nyerte el az Év Ismeretterjesztő Könyvéért járó Hubby-díjat (méghozzá a diákzsűritől!), Szimonidesz Hajnit pedig végképp senkinek sem kell bemutatni, hiszen hazánk egyik legismertebb, legnépszerűbb illusztrátora. A Furi olyan segítő mesekönyv, amely a (szuper)érzékeny, félénk, különc vagy az átlagostól valamilyen szempontból kissé eltérő gyerekek mindennapi nehézségeit dolgozza fel – és kínál rájuk kipróbált, jól működő megoldásokat. Vibók Ildi a világhírű pszichológus, Elaine N. Aron Szuperérzékeny gyerekek című könyvét használta forrásként, és az általa javasolt, bevált praktikákat foglalta jó humorú, hangulatos történetekbe. Ha úgy érezzük, hogy a gyereknek problémát okoz némely hétköznapi dolog, ami másoknak talán nem, mert az átlagosnál érzékenyebb, vagy nehezebben alkalmazkodik, ne aggódjunk, és pláne ne bántsuk érte – csak okos tervezésre van szükség, hogy jobban vegye az akadályokat. Akárcsak a mesekönyv főhőse, Lackó, akinek segítségére siet Furi, a kaméleon, aki egy kicsit szintén más, mint a többiek…

+1
Ellen Surrey – Lauren Stockly: Ismerd meg a szörnyeidet! – Mindfulness mesekönyv az érzelmek elfogadásához és kezeléséhez

A gyermekpszichológus szerző által írt okos és megnyugtató könyv segít megérteni a nehéz érzések természetét, eloszlatja a gyermeki félelmeket, és megtanítja, hogyan lehet jól kezelni a szorongató, kellemetlen belső élményeket. A tudatos jelenlét alapú mese elsősorban a 4-9 éves korosztály számára ajánlott, de nagyobb gyerekek, sőt felnőttek is jó hasznát vehetik a benne foglalt ismereteknek.

Forrás: Nyitott Akadémia – Kulcslyuk Kiadó