27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és Gyerek(b)irodalom – 2022. szeptember 29. – október 2.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megszokott, de megújult helyszínen, a Millenárison nyitja meg kapuit 2022. szeptember 29-én a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A gyerekkönyvesek a D épületben, a többiek a G épületben, illetve a parkban felállított pavilonokban várják az olvasás és a könyvek rajongóit.

Ahogy eddig, idén is sok új kiadvány lát napvilágot és végre bemutathatják könyveiket a kiadók. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz. A Gyerek(b)irodalom (D épület) programjai mellett az Európa Pontban és a Nemzeti Táncszínházban is lesznek családi programok.

Íme 12 szuper gyereknek és szülőknek szóló program a fesztiválon:

 • Mersz már egyedül olvasni? (helyszín: D épület) – szeptember 31-én 11:00 (Móra Kiadó)
  Sok gyerek azért nem kezd bele egy könyvbe, mert a nagy betűtömeg megrémíti. Csatlakozzatok Holden Rose-hoz, aki magával ragadó előadásával nem csak megmutatja az utat az olvasás élményéhez, de rögtön két borzasztó jó kötetet is ajánl hozzá! Fellépők: Kovács Attila (Holden Rose)
 • Hamupogácsa – Mesekönyv az érzelmekről (helyszín: D épület) – október 1-jén és 2-án 10 órakor (Cerkabella Kiadó)
  Drámajáték-foglalkozás hangulatkártyákkal. Közreműködik: Csörgei Andrea, dráma- és könyvtárpedagógus, Népmesekincstár foglalkozásvezető.
 • Olvasóvá nevelés a Pagonynál – a Most én olvasok!-tól a Tilos az Á-ig (helyszín: Knerr Imre terem, D épület)- október 1-jén 10:00 (Pagony Kiadó, Tilos az Á)
  A Pagony szerzőivel Berg Judittal, Kiss Judit Ágnessel, Molnár T. Eszterrel, Wéber Anikóval és Vészits Andreával Vinczellér Katalin beszélget.
 • Bölcső a hegyek között – Tamási Áron125 szabadtéri kiállítás (helyszín: Millenáris Park) – október 1-jén 11:00 (Petőfi Kulturális Ügynökség)
  Diákokat megszólító csapatjáték a POCKET-tal közösen és tárlatvezetés.
 • MóraEDU–WORKSHOP: Boldog ovisból sikeres középiskolás kipróbált módszerek nevelőknek, tudatos szülőknek pedagógus szakértőktől (helyszín: a Nemzeti Táncszínház Kamaraterme) – október 1-jén 14:00 (Móra Kiadó)
  A Móra edukációs szerkesztősége négy új gyereknevelési és pedagógiai irányt meghonosító szakértőt kért fel, hogy mutassa be gyakorlati megoldásait óvodás, kisiskolás korú gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak, tudatos szülőknek. Témák: Tanulásmódszertan, családi konfliktuskezelés, irodalmi nevelés, érzelemszabályozás gyerekkorban.
 • Újrahasznosítás és alkotás (helyszín: Gyerek(b)irodalom) – október 1-jén 15:00 (Kálvin Kiadó)
  Kreatív ötletek a firkálástól az animációs film készítéséig Szabó-Nyulász Melindától.
 • Ezt jól kifőztük! – Malac és Liba (D épület) – október 1-jén 16:00 (Manó Könyvek)
  Mese és alkotófoglalkozás a MeseTérképpel.
 • Altináj – Történelmi kalandregény a sámánok idejéből (helyszín: Nemzeti Táncszínház kamaraterem) – október 1-jén 16:00 (Móra Kiadó)
  Ismerd meg a honfoglalás kora előtti időben játszódódó kalandregényt, melyben nem csak a ló és lovas szoros kapcsolata, de az apa-fiú kötelék és a generációkon átívelő titkok is a középpontba kerülnek. Fellépők: Kiss Attila, Sudár Balázs történész, turkológus, Dóka Péter.
 • A Pagony Kiadó mesedélutánja (Helyszín: D épület) – október 1-jén 16:00 (Pagony Kiadó)
  Bemutatkoznak Agócs Írisz: Tekla madarai (Mici megmenti a világot 2.) és Mrena Julianna: Mese a kislajhárról, aki nem tud elaludni című könyvei.
 • M. Kácsor Zoltán programja (helyszín: D épület) – október 1-jén 17:00 (Lampion Könyvek)
  A foglalkozás első felében bevezetik a gyerekeket a Garázs bagázs könyvek világába, megismerjük a szereplőket, majd meseolvasás is lesz. Ezután játékos foglalkozással bújunk a történet szereplőinek bőrébe, kicsit kipróbáljuk, milyen is lehet egy nyugdíjas tűzoltóautónak lenni, vagy a csalafinta Bobcatnak, vagy a leleményes Markoló Mirának. Játékos garázs buli a gyerekeknek!
 • Gyerekirodalom gyerekcipőben? (helyszín: Szlovák díszvendég stand) – október 2-án 10:00
  Dana Bodnárová, Andrea Gregušová, Eva Urbanová, Balla Margit, Bolemant Éva, Marosz Diána gyerekkönyveit bemutatja és a beszélgetést Lovász Andrea vezeti. Felkért hozzászólók: Veronika Šikulová (SK), Olga Stehlíková (CZ) és Nánási Yvette (HU). Fordítók: Pénzes Tímea, Flóra Peťovská. Felolvas: Kerekes Vica
 • Csodalámpa – Mesék a világ minden tájáról (helyszín: D épület) – október 2-án 11:00 (Scolar Kiadó)
  Közreműködik Horváth Ildi, illusztrátor, Illés Andrea, író, szerkesztő és Érsek-Obádovics Mercédesz.

+1 Könyvfőváros programjai:
A Budapest 150 – Könyvfőváros D43-as standja minden nap kedvezményes könyvtári beiratkozással, játékokkal, nyereményekkel vár benneteket. Részletek itt.

Érdemes a részletes programfüzetet is megnézni, mert nagyon sok szerző dedikál majd a helyszínen.

Forrás: Bookfestival.hu

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!