Két mesekönyv és családi kirándulás az erdei vasutak rajongóinak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amikor a kezünkbe került a Kispöfögők sorozat első két kötete, rögtön tudtuk, hogy ez a könyv a mi családunknak szól. Imádjuk az erdei vasutakat, és szeretnék bejárni az ország összes vonalat. Már várjuk a folytatást, és bemutatunk néhány szuper helyet is a környéken, amit érdemes felkeresni gyerekekkel.
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk már nem pontosak.

A könyv kirándulás előtt és után is jó olvasmány. Minden kötet egy rajzos térképet tartalmaz a kisvasút állomásaival, majd bemutatkoznak a főszereplők: gőzösök, dízelek és villanymozdonyok. A mesék olvasása közben nagyon sok érdekességet megtudhattok a környékről és a vonatokról is, sőt tovább szőhetik a történeteket. A könyvek végén pedig a helyszínek növény- és állatvilággal is megismerkedhettek. Csohányi Domitilla óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló történeteihez Győri Zsolt készítette az illusztrációkat, akit kisfia és a vonatok szeretete inspirált a rajzok elkészítésekor.

Miki és a lillafüredi kisvasút

A sorozat első darabja a Lillafüredi Állami Erdei Vasút izgalmas világába kalauzol el bennünket. A mesék főszereplője Miki, a világ első kisvasúti hibrid mozdonya, de sok más kedves karakter és szereplő is megjelenik a történetben. Megtudhatjuk, hogyan köszönt be a tavasz, és megismerkedhetünk többek között a Diósgyőri várral és lakóival, és még egy kulcs titkára is fény derül. Vonatos színezőket innen tölthettek le! A LÁEV weboldalát a lillafüredi vasút részletes menetrendjét itt találhatjátok.

Kedvenc helyeink a környéken: Diósgyőri vár, Lillafüredi Libegő, Miskolctapolcai Barlangfürdő, Anna és Szent István-barlang, Avalon Park, az út a Bükki Nemzeti Parkon keresztül Felsőtárkány és Bükkszentkereszt között (kanyargós, de gyönyörű), tanösvények és túraútvonalak a környéken

Rezét gőzös és a gemenci kisvasút

A mesekönyv főszereplője Rezét gőzös, aki a gemenci kisvasúton teljesít szolgálatot. A könyvben olvashatunk a szarvasbőgésről és megismerhetjük Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének jellegzetes lakóit, a kisvasút különleges állomásait, sőt még a Mikulás egyik titka is kiderül. Vonatos színezőket innen tölthettek le. A gemenci kisvasút részletes menetrendjét itt találjátok.

Kedvenc helyeink a környéken: vízi túrák, Fekete gólya tanösvény, Molnárka tanösvény, bringázás a környéken (több helyen is lehet bérelni), lassi játszótérrel, Sáros tó madármegfigyelő torony, Gemenc Vándorpont, Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

A könyveket megtaláljátok a Vasúttörténeti Parkban, a Gyermekvasút múzeumában és a szereplő kisvasutak pénztárában is, illetve megrendelhetitek a weboldalukról is.

További kisvasutas kirándulásokat itt találtok!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új cikkeinket hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.