15 új gyerekkönyv kuckós őszi estékre – 1. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt van az ősz, így jöjjön egy könyvmustra a mostanában megjelent könyvekről kuckózós őszi estékre, vidám hétvégékre és hétköznapokra. Az 1. részben a legkisebbeknek és az óvodásoknak ajánlunk újdonságokat, a következő részben pedig az iskolásoknak.

A LEGKISEBBEKNEK

Anne-Sophie Baumann: Izgő-mozgó nagyváros (Kolibri)

Nyár közepén jelent meg és azóta forgatjuk ezt a böngészőt, amelynek több mint 55 mozgatható elemével lendületbe hozhatunk egy nagyvárost. Szeretnétek tudni, mit rejt egy felhőkarcoló? Érdekel, hogyan irányítjátok a közlekedést? Kíváncsiak vagytok, honnan ered az elektromos áram, amelynek segítségével esténként megvilágítjuk az utcákat? Vagy arra, milyen egy tűzoltólaktanya belülről? Izgalmas kérdések, izgalmas és mozgó válaszok a könyvben. 3 éves kortól ajánlott, amikor már a gyerekek nem tépik le a mozgó részeket.

Tom Scamp: Mindenre képes szótár (Kolibri)

A flamand illusztrátor a Mindenre képes szótárba mindent belerajzolt. Lapjain tematikus csoportokban jelennek meg az otthoni és kerti kellékek, a szárazföldi és vízi állatok, az egzotikus növények, ételek és italok, öltözékek, évszakok, sportok és művészetek – csak győzzünk mindent megtalálni! Már a legkisebbeknek is ajánljuk, de nagyobbak is használhatják.

Ringató-lapozók sorozat: Cifra Palota és Megfogtam egy szúnyogot (Kolibri)

A Ringató-könyvek legkisebbeknek szóló sorozatában Gróh Ilona válogat a legnépszerűbb énekekből. A 3. és 4. rész keményfedeles formában jelent meg, babakézbe való méretben. 0 éves kortól ajánlott. Hamarosan a boltokban. Már kapható az A part alatt és az Én elmentem a vásárba… is.

Kisgombos mesegyűjtemény (Kisgombos)

Mesék a legkisebbeknek az élet legnagyobb dolgairól. A gyerekek számára ismerős, biztonságot nyújtó érzelmekről, helyzetekről vagy éppen az ismeretlen, kihívást jelentő kalandokról. A könyv a 2-5 éves korosztály számára kínál igényesen megírt és művészi színvonalon illusztrált történeteket, egy csokorban, több neves francia alkotó műveiből válogatva. A mesék a korosztály igényeinek megfelelően rövidek, egyszerűek, mindemellett mégis gazdag érzelmi skálán mozognak: hol viccesek, hol szívszorítóak, hol kalandosak, hol elgondolkodtatóak.

ÓVODÁSOKNAK

Marék Veronika: Vakáció 2500-ban (Móra)

Ki ne szeretne legalább egyszer visszamenni az időben? Ato, a 2500-ban élő fiú kipróbálhatja az időutazást. Tíz napra elhagyja otthonát, a víz alatti világvárost, hogy az ezer évvel korábban élt sziú indiánokkal találkozhasson. A különös vakáció során össze is barátkozik két indián gyerekkel, és testközelből megismerheti a sziúk szokásait. Marék Veronika szívmelengető, kalandos története harminc év után jelenik meg újra a Móra Kiadónál.

Dániel András: Kuflik a láthatatlan réten (Pagony)

A kuflikkal már sok minden megesett, de ilyen még sohasem! Reggelre kelve szőrén-szálán eltűnt otthonuk, az elhagyatott rét! Vajon mi történhetett? Fityirc és barátai megpróbálnak rájönni a titokra, ami nem egyszerű feladat, hiszen egy láthatatlan réten még a titkok is láthatatlanok! Kufli rajongóknak ajánljuk mellé a foglalkoztatót is. 3 éves kortól ajánlott.

Harcos Bálint: Szofi a vidámparkban (Pagony)

Alig két éve, hogy szépen csendesen betüsszentette magát Szofi a gyerekirodalomba, most pedig a sorozat hatodik kötete jelenik meg a szófogadatlan, dacos kislány főszereplésével. Harcos Bálint dacmeséi és Cristina Quiles fergeteges rajzai a kipukkadó nevetésig fokozzák a történeteket. Hamarosan a boltokban!

Lauren Child: Charlie és Lola – Egy szép nagyfülű kutya (Csimota)

„Ez itt a kishúgom, Lola. Igaz, hogy kicsi, de nagyon jópofa. Néha azt játssza, hogy ő kutya. Máskor azt, hogy van egy kutyánk. De legtöbbet arról beszélünk, hogy milyen kutyát választanánk, ha Apa meg Anya nem mondaná mindig, hogy NEM, kutyáról szó sem lehet!” 4 éves kortól ajánlott

Tony Wolf: Mesél az erdő – Az állatokról (Manó Könyvek)

Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe – hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő –, a szerző eredeti illusztrációival. A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. 4 éves kortól ajánlott, de kisebbek is elkezdhetik.

Ervin Moser: Csodálatos jóéjtmesék (Manó könyvek)

Hogyan kell meggyógyítani egy náthás vaddisznót? Kell-e félni a kékszemű medvétől? Mit tegyünk, ha egy trópusi szigetre igyekezvén véletlenül a Déli-sarkon kötünk ki? Erwin Moser legújabb mesekönyvéből mindez kiderül. 3 éves kortól ajánlott, de biztos, hogy a nagyobbak is szívesen nézegetik majd.

Mi a legerősebb a világon? – Találós kérdések és mesék a világ minden tájáról (Kolibri)

A sorozat első kötetében a találós kérdéseké a főszerep. Közülük ebbe a válogatásba azok kerültek, amelyek a mai gyerekek számára is megfejthetők és érthetők, mert élő ismeretanyagra és aktív szókincsre épülnek. Bajzáth Mária válogatása Maros Krisztina rajzaival.

Gáti Iván: Tök Magda kalandjai (Móra)

A Tök Magda kalandjai sok-sok humorral, öniróniával és szeretettel ábrázol minket, embereket: a szerelmet, a kisbaba születését, a házépítést, a sportolási lázat, a könyvtári szokásokat. A versek világa tele van mai, modern világunk jelképeivel: fitneszgépek, gyorsbüfé, digitális eszközök, stb. Ugyanakkor a mesehősök igazi, színpadra való karakterek, például Tök Magda, a túlsúlyával küzdő könyvtáros, Rostosné Lopótök Irén, a színésznőből lett dadus, vagy Dinnye Dániel, Rekettye-díjas építész. Egy család hétköznapi életét, apró-cseprő problémákat, mindennapi élethelyzeteket versel meg Gáti István, sok humorral és virtuozitással.

Legyél te is űrhajós/ Legyél te is állatorvos (Kolibri)

Űrhajós vagy éppen állatorvos szeretne lenni a gyerekünk? A Kis Tudósok Akadémiája sorozatból rengeteg mindent megtudhat kedvenc szakmájáról, ráadásul a szemléletes képek mellett matricák és társasjáték is színesíti ezt a könyv-foglalkoztató kombinációt.

Julia Donaldson: A nyomozókutya (Pagony)

Julia Donaldson verses meséi elképesztően népszerűek szerte a világon, és mióta megjelent A graffaló, már a magyar olvasó-, vagy inkább hallgatóközönség is rajong érte. Eredeti, szellemes, mégis rendkívül otthonos, mély bölcsességet sugárzó világa magával ragadja az egész családot! Ezúttal Sara Ogilvie csodálatos rajzaival ismerhetitek meg Nellit, a hős nyomozókutyát és gazdáját, Petit! Igazi nyomozós történet könyvtárrajongóknak, tele humorral, rímmel és frappáns fordulatokkal. 4-7 éveseknek ajánlott.

Igaz Dóra: Én és a tesóm (Pagony)

„Hurrá, van egy kistesóm! Cuki, szeplős orrú kislány. Vagyis várjunk csak! Ez mégsem vicces. Folyton szétrombolja a váramat, megeszi az utolsó kekszet, és mindig ő választ mesét. Juj, de bosszantó! Inkább ajándékozzuk el! Igaz, hogy akkor nem volna kivel játszanom… És ki enné meg a répámat a levesből? Na jó, maradjon. De csak ha nem idegesííít!” 3-6 éveseknek ajánlott.

Íme a következő rész is a kisiskolás és nagyobb iskolás korosztálynak ajánlott új könyvekkel!

Hétről hétre elhozzuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.