15 kihagyhatatlan fesztivál júniusra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

legjobb_nagyi_fesztivalok_2015

Mi már a nyári szünetre és a vakációra készülünk 🙂 Összeszedtük kedvenc fesztiváljainkat júniusra, amelyekre szívesen mentünk és mennénk idén is. Nagy júniusi fesztiválkörkép budapesti, közeli s távolabbi programokkal a Minimatinétól!

unnepi_konyvhet

86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok – Országszerte, budapesti központi helyszín: Vörösmarty tér, június 4-8. (ingyenes)
Idén is Budapesten több helyszínen, országszerte kb. 80 helyiségben, s ötödik alkalommal Kolozsvárott is lesz magyar könyvhét. A budapesti központi helyszínen, a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit. Az idei rendezvényre a kiadók közel három és félszáz, kizárólag magyar szerzők művének új kiadását időzítik. Június 6-án pár utcával arrébb, a Katonában Kolibri matinéval várnak benneteket, amely mindig nagyon izgalmas és vidám esemény. És ha már könyves programok, akkor június 3-7. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Margó Irodalmi Fesztivált, csupa rendhagyó, izgalmas eseménnyel, melyet inkább a felnőtteknek ajánlunk: felolvasó és szerzői estek, koncertek, könyvbemutatók, slam poetry, igazmondó show és Irodalom éjszakája. Összefoglalónkat a Gyermekkönyvnapok programjairól ittolvashatjátok.

setater_fesztival_pecs

POSZT és Sétatér Fesztivál Pécs, június 4-13. (sok ingyenes program)
Idén június 4-én rendezik meg Pécsett a Sétatér Fesztivált, ahol sok gyerekprogram, koncert, kézműves foglalkozások és egyéb programok várnak rátok a Szent István téren. Június 4. és 13. között tartják a Pécsi Országos Színházi Találkozót, ahol az OFF programok között sok gyerekeknek valót is találhattok.

obudai_korok_fesztivalja

Óbudai Nyár – III.kerület, június 3.- augusztus 30. (a legtöbb program ingyenes)
Koncertek, gyerekprogramok, kiállítások, színház és irodalom. Idén is rengeteg programmal vár benneteket az Óbudai Nyár. Június 14-én rendezik meg az Óbudai Korok Fesztiválját, ahol Óbuda Történelmi korszakaiban barangolhattok a Fő téren, a Zichy-kastélyban és a Szentlélek téren. A másik nagyobb fesztivál pedig az Óbudai Búcsú lesz június végén.

belvarosi_fesztival

Belvárosi FesztiválV. kerület, Szabadság tér, Erzsébet tér, Zrínyi utca, június 5-7. (ingyenes)
Belváros-Lipótváros Önkormányzata idén június elején között ismét megszervezi az immár hagyományosnak számító Belvárosi Fesztivált. Igazi nyárindító fesztivál Budapest szívében! Alternatív, pop, világzene, népzene, retró, csend-diszkó, gyerekprogramok, állatsimogató, design vásár, olvasóliget, bringabemutató vár rátok június első hétvégéjén. Június 7-én vasárnap a Belvárosi Fesztivál Szabadság téri helyszínén Halász Judit koncert, Paprika Jancsi bábelőadás, design vásár, állatsimogató, arc-és hennafestés, kézműves foglalkozások, fajátékok, zenei játszóház és egy hatalmas OTP Fogászati Szűrőbusz lesz a kisebbeknek.

gyereksziget_bohocok2

GyerekszigetHajógyári-sziget, június 6-28. (ingyenes)
Idén is ingyenes programsorozattal várják a gyerekeket, szülőket – június 6-28. között minden hétvégén – a Hajógyári-szigeten a Generali Gyerek Szigeten, ahol fellép majd Halász Judit, a Kolompos, az Alma, Gryllus Vilmos és egyéb nagyszínpadi koncertek mellett lesznek kézműves foglalkozások, cirkusztanoda, Manóvilág, felfedezőtúra, Rippel Mozgásművészeti Akadémia és még sok más. A részletes programot itt olvashatjátok.

kolompos_zenekar

Hegyvidéki NapokMOM, Gesztenyés kert, június 6-7. (ingyenes)
Idén is rengeteg programmal várják a kicsiket és a nagyokat a MOM melletti Gesztenyés kertben. Fellép Farkasházi Réka, Bársony Bálint, a Zurgó Együttes, Mrs. Columbo, a PASO, a Kolompos, a BAB Társulat és még sokan mások, de lesz még főzőverseny, öko-recycling foglalkozás, kosaras körhinta, mesesátor, Noé Állatotthon állatsimogató is.

veszprem_kabociade

KabóciádéVeszprém, Kolostorok és Kertek Rendezvénytér, június 13-14. (ingyenes)
A veszprémi Kabóciádé Családi Fesztivál a gyerekek és a családok fesztiválja. Játszóházak, koncertek, babaszínházi műsorok és óriás társasjátékok, kabócás és vendég előadások láthatók június 13-14. között, a veszprémi Kolostorok és Kertek Rendezvénytéren.

muzeumok_ejszakaja

Múzeumok éjszakájaOrszágszerte, június 20.
Szent Iván éjhez igazodva június 20-án  délután és hajnali 2 óra között ismét birtokba vehetitek Magyarország több mint 300 múzeumát és kiállítóhelyét. A közreműködő intézmények több ezer  programmal – többek között koncertekkel, divatbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel – várják az érdeklődőket, és a gyerekeknek is tartogatnak programokat. Tavalyi beszámolónkat itt találjátok.

szentjanosbogar_rajzas

Szentjánosbogár rajzás Alcsúti Arborétum, kb. június 15-25.
Június hónap folyamán az Alcsúti Arborétumban szemtanúi lehettek egy egyedülálló természeti csodának, a szentjánosbogár táncnak. Ebben az időszakban az éj leple alatt több ezer apró repülő lámpás öltözteti fel fényével az arborétum fáit. Csodaszép, érdemes megnézni, mi imádtuk 🙂 Részvételi díj: teljes árú: 950 Ft/fő, kedvezményes: 600 Ft/fő.

Levendula_Szedd_Magad_apuka_kisfiaval_Vers_Jozsef_480

Levendula Hetek – Tihany, június 13.-július 5.
Június folyamán nemcsak a Tihanyi Levendula Fesztivállal, hanem Levendula Hetekkel is várnak benneteket. Június 13-től július 5-ig minden nap 10 órától 20 óráig a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen lehet Szedd magad! akcióban részt venni.

Dumtsa korzó - Szentendre

Dumtsa korzó Szentendre, május 9.- augusztus vége, hétvégenként (ingyenes, parkolás díj van a belvárosban)
A Dumtsa Korzó rendezvénysorozat civil kezdeményezésként indult, idén is hétvégenként kulturális és kulináris programokkal várnak benneteket Szentendre belvárosában. A gyereksátor állandó kézműves foglakozásai és a logikai játékok mellet további izgalmas programokkal készülnek a gyerekeket, újra felvehetik a kuktasapkákat, agyagozhatnak, táncolni tanulhatnak, és a régi hagyományokkal is megismerkedhetnek.

Kalaka_Foto_Lili Productions

Kaláka Fesztivál – Eger, június 25-28.
Idén a fesztivál fókuszában a házigazda Eger szerepel majd: dalnokVERSeny egri versekből, kiállítás régi egri képeslapokból, s persze az Eger-regE Túrával tovább ismerkedhettek a várossal. A koncertprogramok között lesz autentikus népzene, világzene, folk-jazz, énekelt vers, nemzetiségi muzsikák, country s ami a folkba még belefér. A Vármúzeumban idén is két színpadon felváltva zajlanak majd a koncertek, s az éjszakai táncházat is itt tartják. Az Eszterházy téri színpadon szombaton gyerekprogramok, vasárnap pedig a dalnokVERSeny legjobb produkciói lesznek láthatók, közben pedig népművészeti vásár és kézműves foglalkoztatók.

elso_lovag

Szent László Napok – Győr, június 27-28. (ingyenes)
A kort megidéző időutazás, ahol a látogatók középkort idéző környezetben bolyongva találkozhatnak a hajdani királyi város hétköznapi pillanataival és kiváltságos, ünnepi eseményeivel: szakrális és világi hangulatok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi – lovagi torna, legendák, misztériumok. A fesztivál eseményei a történelmi belvárosban és az Aranyparton zajlanak.

everness_fesztival

Everness FesztiválBalatonakarattya, Part Üdülő, június 24-28.
Mozgás, előadások, beszélgetések, önmeghaladás, az emberi kapcsolatok, az egészséges életvitel áll a középpontban és a zenei paletta is ezzel a szemlélettel van összhangban az Everness Fesztiválon. Mára az Everness márka és közösség névhez olyan fogalmak társulnak, mint tudatosság, szabadság, jelenlét, kikapcsolódás, nyugalom, közösség, szeretet, fejlődés, béke, együttlét, fenntarthatóság. Egyre több családi programmal is készülnek a szervezők.

KAFFKecskemét, június 24-28.
Idén összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott magyar animációs kisfilm került versenybe. A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége Latin-Amerika lesz. A filmek mellett ilyenkor több egyéb programmal, koncerttel is várják az érdeklődőket Kecskemét belvárosában.

tünderfesztival_sopron

8. Tündérfesztivál – Sopron, Deák tér, június 27. (ingyenes)
A Tündérfesztivál 2008 óta Sopron legnagyobb gyermekrendezvénye. Már a múlt vasárnap ellepték a tündérek Sopron belvárosát, hogy beharangozzák ezt az igen vidám eseményt, melyre június utolsó szombatján kerül majd sor. Ha már eljönnek közénk a tündérek és a manók, szerezzünk nekik örömet azzal, hogy egy napra belebújunk a viseletükbe. Annál is inkább, mert az egész tündérünnep célja éppen az, hogy ki-ki felfedezze magában saját tündéri vagy manós arcát.