12+1 ünnepre hangoló program!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

etiquette-02

Karácsonyi vásárok, jégpályák, popup boltok, csinál magad foglalkozások, ünnepi koncertek, színház, diafilmezés, forró csokizás egy gyerekbarát helyen, otthoni dekorálás, közös sütés-főzés, diafilmek, adományozás, képeslap küldése, mi így készülünk az ünnepekre, és ha csak lélekben is, de megpróbálunk lassulni 🙂 Íme ünnepre hangoló ötleteink!

advent_obudan

Karácsonyi Vásárok
Előnyt élveznek nálunk a kisebb, ezáltal meghittebb vásárok, de szívesen ellátogatunk minden évben a Bazilikához és a Vörösmarty térre is, viszont azt ajánljuk, hogy ezekre a helyszínekre inkább hétköznap este menjetek, hogy ne a tömegben tülekedéssel teljen el az idő. Minden évben visszatérő vendégek vagyunk Óbudán és Szentendrén is, de nagyon szeretjük a WAMP-ot és az egyéb művészeti, design vásárokat is. Nézzétek meg idei válogatásunkat!

varosligeti_mujegpalya_02

Jégpályák
Az ünnepi hangulathoz nálunk mindenképp hozzátartozik egy kis korcsolyázás, főleg, hogy a legtöbb vásárnál találunk is ilyen lehetőséget. Óbudán, Zuglóban és Újpesten is igazi jég várja a korizókat, ráadásul ingyenes a pálya használata, csak a korcsolya bérlésért kell fizetni, és egészen kicsi méretű (már 2-3 évesekre való) korikat is tartanak.További szabadtéri lehetőséget árakkal, hasznos információkkal itt találtok.

projekt_showroom_popup_bolt

POPUp boltok, kisebb vásárok
Karácsony környékén több kisebb és nagyobb popup bolt nyílik városszerte, melyeket érdemes egyedi ajándékokért és ötletekért felkeresni. A Projekt Showroom egyik boltja már megnyitott november végén, a másikat az Andrássy út 5. szám alatt találjátok. Érdemes ellátogatni az Ajándék Terminálba is, ahol Csodaceruza magazint is kaphattok több más szuper ajándékkal együtt.

szinter_muhely

Csináld magad! foglalkozások
Ezek a foglalkozások nem csak azért jók, mert saját kézzel készített ajándékokat adhatunk, hanem a nagy ünnep előtti rohanásban segít egy kicsit lelassulni és tényleg az ünnep lényegére koncentrálni. A legkisebbektől a felnőttekig sok művészeti központban, fesztiválon és műhelyben találhattok számotokra kedves foglalkozást a pecsétkészítéstől kezdve a kerámiákon át a lakásdekorációig. Kedvenc művészeti foglalkozásaink között is találtok több lehetőséget, hiszen ilyenkor mindenki ünnepi foglalkozásokkal készül (ezeket megtaláljátok majd a hétvégékben), illetve érdemes körbenézni Borartinál, a Pangina Galériánál (náluk december 13-án és 19-én lesz karácsonyi ajándékkészítő workshop), az Apacuka ceramics-nál, a karácsonyi design vásárok workshopjain, a Manzart Rajziskolánál, az Anderson ArtLab-ban és az Articsóka Stúdiónál is. Alternatív karácsonyfadíszítési és csomagolási ötleteket tanulhattok december 18-án 17 órától a SzatyorBoltban! A Technika faipari műhelyben egyedi karácsonyfát is készíthettek (december 19-én 13:00-18:00), amely egyben környezetbarát is. ReCreativity zöld karácsony szombati workshopok itt.

Kalaka_Foto_Lili Productions

Koncertek
Ha karácsony, akkor nem hagyjuk ki a Kaláka koncertjét (december 19-én 11:00 – Gryllus Vilmos: karácsonyi angyalok és december 20-án 18:00 Kaláka karácsonyi koncert az óbudai Fő téren), de szívesen hallgatjuk majd a Kolompost többek között az Aranytízben (december 12-én 10:00) vagy a Nemzeti Színházban (Adventi Kölyöknapok, december 20-án 12:00), a Makámot (december 13-án 11 óra Gödöllő, december 20-a 16:00 Óbuda, Fő tér) és az Eszter-lánc Mesezenekart is (december 12-én 15:00 Hegyvidéki Advent, december 13-án 11:00 Városháza park). Ráadásul az összes koncert ingyenes, a többit pedig megtaláljátok az aktuális hétvégi ajánlókban.

A-diotoro-es-az-egerkiraly

Ünnepi színházi előadások
Ugyan az Operában a Diótörőre, illetve a Müpába ilyenkor már nem lehet jegyet kapni, de találtok még több más helyszínen is ünnepváró-téli témájú előadásokat. Az Átrium Film-Színházba még kapható néhány jegy A diótörő és egérkirály című előadásra, illetve a karácsonyi eseményeken is elcsíphettek néhány jó és ingyenes programot, pl. a Nemzeti Színház Adventi Kölyöknapján a Vojtina Bábszínház Holle anyóját (december 13., 11:00), a Városháza park fűtött sátrában a Kabóca Bábszínház előadásait (december 12., 15:00) vagy a Szamárfül projektet (december 20., 11:00), valamint a Vörösmarty téren Bartha Tónit (december 12., 11:00 és december 20., 11:00).

karacsonyi_versek

Diafilmezés
Ilyenkor elővesszük a jó öreg diavetítőt és ünnepélyesebbé téve a hangulatot moziszerűen berendezzük a szobát és a kis asztalra finom mézeskalács és tea is kerül 🙂 Kedvenc ünnepi diafilmjeinket itt találjátok. További diafilmek itt és a 2015-ös újdonságok itt.

Magnet Kozossegi Kavezo

Közös forró csokizás egy gyerekbarát helyen
Találtok több olyan gyerekbarát helyet is nálunk, ahova gyerekekkel és barátnőkkel is beülhettek (két válogatást is készítettünk régebben itt és itt), illetve legutóbb a Magnet Közösségi Pontban jártunk (az Olimpia parkkal szemben), ahol nemcsak bio kávét, de gyereksarkot is találtok játékokkal és jó gyerekkönyvekkel. December 19-én irány a Jurányi Inkubátorház (szintén van gyereksarok a kávézóban játékokkal sátorral, az udvaron szuper faházzal), ahol karácsonyváró programokkal készülnek. A HellóAnyuban! pedig ArtiStamp karácsonyi pecséttel is várnak benneteket, hogy még jobban feldobjátok a karácsonyi csomagolást. December 13-án a Szimpla Háztáji piacán is főznek majd a Közös Láboson. Programjaikat karácsonyig itt találjátok.

karacsonyi_girland

Otthoni dekorálás
Több ötletet is találtok a dekoráláshoz Pinterest oldalunkon asztali díszektől kezdve a csomagoláson át az ingyenesen nyomtatható etikett kártyákig. Mi ilyenkor Luca búzát is ültetünk és kitesszük az ablakba, igazán jól mutat és a kutyák, macskák is szeretik.

szaloncukor_IMG_6218_1

Közös sütés-főzés
Ehhez ajánlunk könyveket a süssünk-főzzünk gyerek gasztrokönyvek válogatásunkban, illetve a legújabb a Csipet Kiadó Gyerekcipőben a konyhában c. könyvét (ajánlónkat itt olvashatjátok), amely ajándéknak is szuper bármelyik kiskuktának. Imádunk mindannyian bonbonokat és saját készítésű szaloncukrot gyártani, innen inspirálódhattok ti is (tavaly kipróbáltuk és szuper finom), de rengeteg recept kering a neten. A mi kedvenceink a marcipános-narancsos étcsoki bevonattal, karamellás, kókuszos és mézeskalácsos, de a variációk számának csak a fantáziátok szabhat határt.Természetesen a mézeskalácsot sem felejtjük el, egy kipróbált, azonnal puha recept innen.

mikulasgyar

Adományozás
Nem utolsó sorban már egészen kicsi kortól érdemes a gyerekeket bevonni az adakozásba (természetesen nem csak karácsonykor, de ilyenkor a legszembetűnőbbek ezek a kampányok). Készítsünk adománydobozt bármilyen aprósággal, könyvvel, játékkal, ruhával, tartós élelmiszerrel! December 4-20. között vár rátok az 56-osok terén a Mikulásgyár és december 19-éig a Mikulástrolin is gyűjtik az adományokat. Idén is több módon lehet csatlakozni a Katolikus Karitász december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. A legtöbb helyen december 18-áig tart a Cipősdoboz akció, ahol idei újítás, hogy az első 5000 matricával ellátott doboz útja nyomonkövethető. Az Élelmiszerbank is várja pénzbeli és tartós élelmiszer adományaitokat, de önkénteseket is keresnek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat immár 13. alkalommal szervezi meg karácsonyi akcióját. Nemrég adták át a 16 méter magas, 40 tonna tüzifából épült karácsonyi HelloWood installációt az Erzsébet téren, az Adományfát. Az ünnepeket követően a felhasznált tüzifa a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából kerül rászoruló családokhoz, a helyszínen és sms-ben is várják a további adományokat. Szinte az összes karácsonyi vásárban gyűjtenek adományokat valamilyen jó cél érdekében. Emellett rengeteg nagyobb és kisebb szervezet is várja segítségeteket, önkéntes munkátokat. Az állatvédő szervezetek is gyűjtenek ilyenkor takarókat, tápot is a befogadott állatok számára több helyen (pl. itt és karácsonyi adománykártya a Noé Állatotthonnál, Herosz garázsvására december 13-án itt). Azzal is segítetek, ha adományboltokban vásároltok ajándékot, itt találjátok a boltokat, mi a Király utcában (106. szám alatt) is láttunk egyet a Lövölde tér irányában. További cseriti boltok listája itt.

il_570xN.839017651_1710

Küldj képeslapot!
A nagy rohanásban mindenkinek jól esik, ha egy kézbe fogható képeslapot kap a barátaitól, családjától, és olyan szépeket találhatunk az Internetről kinyomtatva, valamelyik kézműves standnál több vásárban vagy akár magunk is elkészíthetjük. Még jótékonykodó képeslapokat is találtunk például a Halkakasnál, melynek ára 380 Ft, amiből 150 Ft-tal a VONESZO Alapítványt támogatjátok, akik a Zsobokon működő gyermekotthon működtetésére fordítják az adományokat.

20 kedvenc_teli_konyv_02
+ 1 Lassulás
Engedjetek időt magatoknak az otthoni olvasgatásra 🙂 Ehhez ajánlunk szuper téli meséket és verseket itt, de érdemes megnézni az idei év újdonságait is itt, és íme „könyveket a karácsonyfa alá” válogatásunk 1. része!

Nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról? Akkor látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre (most egy kis meglepetéssel is kedveskedünk nektek december 20-áig, részletek itt!