12 kihagyhatatlan könyv őszre – 1. rész

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

konyv1

Most hogy hamarabb sötétedik, és kicsit párásabbak, hidegebbek a napok, még többször kerülnek elő régi és új kedvenc olvasmányaink. Ezúttal 12-12 olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amelyek nemrég jelentek meg, vagy amelyeket hamarosan a boltok polcain találtok. Ebben az első részben a kisebbeknek, illetve az óvodás korosztálynak találtok remek olvasnivalókat, akár az őszi szünetre, de már a Mikulás puttonyába is gyűjthettek ötleteket. A második részben pedig a kisebb és nagyobb iskolásoknak ajánlunk regényeket, krimiket és mesés történeteket.

Járgányok (Csimota Kiadó)

nagy_dia_jarganyok

A legkisebbeknek készített lapozós sorozatot a Csimota Kiadó, melynek legújabb darabja Nagy Dia Járgányok című könyve. Ebben a sorozatban jelentek még meg a 1, 2, 3-Számolós; a Könnyű, nehéz-Ellentétek; illetve a Piros, sárga, kék-Színek című könyvek is.

Kerekítő Manó 

kerekito_mano_uj_konyvek

Az óvodások Kerekítő manó segítségével ismerhetik meg az évszakokat. A piciknek pedig „Kerekítő manó altatói” és az „A part alatt” énekelhető lapozók jelennek meg a Móra Kiadó gondozásában. A könyveket november 6-án 11 órától mutatják be a Müpában.

Szép álmokat, Ella! (Kolibri Kiadó)

ehrlin_szepalmokatella

A Szép álmokat, Ella! című könyvben, amely a trilógia második része, újabb relaxációs technikákkal ismerkedhettek meg. Aki már ismeri az első könyv instrukcióit, nem éri majd meglepetés, hogy néhol lassabban vagy halkabban kell olvasni, vagy esetleg „beleásítani” a történetbe. A könyv vitathatatlan érdeme, hogy gyerekeket már egészen kicsi kortól kezdve megtanítja, hogyan relaxáljanak, lazítsanak, amire manapság egyre nagyobb szükségük lehet.

Barbapapa (Kolibri Kiadó)

barbapapa_sorozat

Régi tartozását rója le a magyar nyelvű gyerekirodalom a világhírű rajzfilmek alapjául szolgáló klasszikus francia mesesorozat szereplőinek kalandjait végre magyarul is olvashatják a legkisebbek és persze azok, akik szívesen nosztalgiáznának gyerekkoruk kedves alakváltó hőseivel a Barbapapa sorozatban.

Ringató könyvek (Kolibri Kiadó)

ringato_konyvek

A Ringató a Kolibri Kiadónál ezen az őszön több lapozóval és egy újabb Borsi-kötettel is jelentkezik. A lapozók 1. és  2. kötetét ismét Szepesi Szűcs Barbara illusztrálta, és a legkisebbek kedvenc énekeit, mondókáit tartalmazza. A Ringató-mesék második kötetében Borsi, a kistacskó, a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó népdalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik meg és inkább óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk. A könyveket november 6-án 9:30-tól mutatják be a Magyarság Házában.

Dr. Kádár Annamária: Lilla és Tündérbogyó – 30 érzelmi intelligencia fejlesztő mese (Kulcslyuk Kiadó)

lilla-es-tunderbogyo

„A mesék önéletrajzi ihletésűek: azokra az érzésekre építettem őket, amelyeket gyermekkoromban megéltem, és az emlékezetemből sikerült felidéznem. A bennem élő felnőtt faggatta a bennem élő gyermeket, és fordítva, a gyermek a felnőttet, hogy ezeket a korai belső élményeket minél hitelesebben tudjam visszaadni.”
A kötet Lilla és Tündérbogyó összes eddigi kalandját gyűjti egy csokorba. A Mesepszichológia első és második részében megjelent húsz mesét tíz vadonatúj követi, amelyek szórakoztatva segítenek a gyermek érzelmi intelligenciájának fejlesztésében. Dr. Kádár Annamáriával készült régebbi interjúnkat itt olvashatjátok.

A legvidámabb gyereknap – Hoppi mesék (Pagony)

a-legvidamabb-gyereknap-hoppi-mesek

„A hoppik ugyanis sokfélék voltak, akár az emberek. Voltak köztük öregek és fiatalok, kövérek és soványak, vidámak és morcosak, kedvesek és fafejűek. Voltak köztük kínai, mexikói, amerikai, angol, francia, brazil, japán hoppik, és még vagy százféle különböző nemzetiség, százféle szokással, mesével, étellel,babonával. Mondom: épp, mint a nagyvilág kicsiben.”

Zozi mindig hazajön (Pagony)

zozi_mindig_hazajon

Tomi óvodás kisfiú. A Nyári Pál utcában lakik, a világ legeslegközepén, anyuval, apuval, na és persze Zozival. Hogy ki Zozi? Apu szerint csak egy büdös zokni – pedig Zozi mindig tiszta és illatos. Piros, kék, sárga csíkjai vannak, ezért Zozi pontosan olyan, mint a nyári szivárvány. Egyszer volt párja is, de az elveszett, sajnos gyakran elveszik. De szerencsére Zozi mindig hazajön!

Nagy kalap és pici sál (Móra)

nagy-kalap-es-pici-sal

Petőcz András gyerekverseiből megtudhatjuk, ki lakik az Egérvárban, odaér-e a csiga a buliba, hogyan lesz valakiből ikon a számítógépen, elvarázsol-e a bojtorján éneke, hány macskája van Csí mágusnak, és ki tudja-e húzni Nagy Kalap Pici Sálat a vízből? Számos mesebeli lény, kitalált és valós alak népesíti be a versek világát, amelyen átragyog a felnőtt humora és a gyerek bölcsessége.

Kuflik a hóban (Pagony)

kuflik_a_hoban

Vajon unalmas-e az elhagyatott rét, ha belepte a hó és mit csinálnak a kuflik télen? Ki az a Brumi és mitől lesz óriás? A legújabb kufli kötet két meséjéből minden kiderül. Ha még esetleg nem ismeritek a kuflikat a két első történetet itt és itt meg is nézhetitek.

Dzsungeldzsem (Cerkabella Kiadó)

dzsungeldzsem

A Dzsungeldzsem egy gyerekirodalmi ábécés- és olvasókönyv, kortárs magyar szerzők meséit, verseit tartalmazza. A Cerkabella Kiadó már több gyerekirodalmi antológiát jelentetett meg (Elfelejtett lények boltja, Érik a nyár, Tejbegríz, Parti Medve, Válogatós, Toppantós), e kötet is illeszkedik e sorozatba. Szerkesztésének alapgondolata az, hogy a 6–8 évesek, az éppen olvasni tanuló gyerekek (végre) kiváló, szépirodalmi mércével is értékes szövegekből tanuljanak meg olvasni, tehát kínáljunk nekik egy olyan könyvet, amelyikben a kortárs (gyerek)irodalom legjobb képviselőinek írásait gyűjtjük egybe. A magyar ábécé minden egyes betűjéhez kínál szöveget/szövegeket a kötet, és az adott betűhöz kapcsolódó legfontosabb helyesírási problémákra is ráirányítja a figyelmet.

Nyomás a suliba (Pagony)

nyomas_a_suliba

Misi egész nyáron Naninál nyaralt Balatonon. Még szerencse, hogy a barátai, Kamilla és a Marosiék mind meglátogatták, így nem unatkozott, miközben várta az iskolát. Mert Misi szeptembertől elsős lett, és most már egy iskolába jár az összes házbeli gyerekkel! Kivéve persze Pirost, aki hiába még csak ovis, nagyon jó barát. De hogy találja meg a helyét Misi az iskolában? Megmaradnak-e a régi barátságok? Utaznak-e még együtt a tandemen és játszanak közösen az udvaron? Mert az igaz, hogy Misinek kicsit élénk a fantáziája, de nagyon is helyén van a szíve, és a legfontosabbak a barátai: az Alma utcás banda!4

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.Tartsatok velünk! 🙂