12 fontos dolog, amit minden kamasznak tudnia kell az Internet-biztonságról!

Szponzorált tartalom

Gyerekeinket rengeteg dologtól próbáljuk megvédeni már az anyaméhtől kezdve, sorra olvassuk a gyerekneveléssel kapcsolatos cikkeket, hogyan tudnánk minél boldogabb, minél kiegyensúlyozottabb gyereket nevelni, de vajon elég figyelmet fordítunk-e az Internet-biztonságra? Szponzorált tartalom.

Sokszor gyerekeink már jobban „képzettek” ezeken a területeken, nagyobb tudással rendelkezhetnek, mégis sokszor naivak és sebezhetőek. Ezért a mi feladatunk hogy a virtuális világban is elkalauzoljuk és megvédjük őket.

Íme 12 dolog, amit mindenképp mondjunk el nekik erről a témáról:

 • Szülőként meg kell velük értetnünk, személyes adataik biztonságának fontosságát. Ha túl sok helyen adnak meg személyes adatokat, azok összekapcsolhatók és ellophatják a „személyiségüket”, profilt építhetnek belőle.
 • Beszéljünk nekik a darknetről! Kiberbűnözők 10.000-20.000 Ft-ért megszerezhetik akár a Fb fiókjukat is, de legtöbbet bankkártya adataik érhetnek. 24 milliárd illegális adat kering a darkweben! Ha gyanús dolgokat tapasztalnak, ellenőrizzék, hogy nem törték-e fel fiókjukat. Az ESET erre a biztonságos haveibeenpwned.com oldalt ajánlja!
 • Ne nyissanak meg olyan csatolmányokat és ne kattintsanak rá olyan linkekre, amelyek ismeretlen feladótól érkeztek, esetleg Spam mappába kerültek! Ezek vírusokat tartalmazhatnak.
 • Ha gyorsan kérnek tőlük olyan adatokat, mint pl. jelszó, bankkártyaszám, igazolványszám, fotó hivatalos iratokról, szóljanak a szülőknek, mert valószínű, hogy adathalászokkal van dolguk. A csalók gyakori módszere a sürgetés, hogy ne legyen idő végiggondolni, hogy valóban releváns-e a kérés. Ha nem reagál azonnal, nem nyer meg valamit, elesik egy ajándéktól stb. A gyerekeket könnyű ezzel befolyásolni!
 • Tanítsuk meg őket a kritikus gondolkodásra! Az online világban ami túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, az általában átverés! Igaz ez olcsó termékekre, irreálisan jól fizető állásokra és túlságosan könnyen megszerezhető ösztöndíjakra is.
 • Azokra a linkekre se kattintsanak rá, amelyek online rendelt termékek kifizetéséről, szállításáról szólnak, ha nem rendeltek semmit. Ha ismeretlen email címről érkezik üzenet, akkor legyenek bizalmatlanok! Ha az túl hosszú, kusza vagy ha fölé húzzuk az egeret és kiír egy másik, furcsa címet, akkor biztos, hogy adathalásszal van dolgunk.
 • Mielőtt letöltenek egy app-ot, gondolják át, hogy valóban szükségük van-e rá, érdemes megnézni az értékeléseket, kommenteket is. Mindig megbízható helyről vásároljanak, App Store-ból vagy Google Play-ből.
 • Fotók megosztásával csínján bánjanak!  Beszéljünk róla, hogy mikre használhatják fel a fotóikat. Mennyi mindent tudhatnak meg róluk egy-egy fotó által, amit utána felhasználhatnak úgy, mintha ismernék őket. Érdemes figyelmeztetni őket arra is, hogy többnyire tartsák letakarva a kamerát, több gépen erre már beépített lehetőség van. A bűnözők a távolból be tudják kapcsolni ezeket a kamerákat, és a róluk készült videókat és fotókat illegális célokra tudják felhasználni.
 • Ne használják ugyanazokat a jelszavakat több platformnál! Erős, egyedi jelszavakat válasszanak! Ne legyen benne a születési dátumuk, nevük, háziállatuk neve sem. A multifaktoros (több lépéses) azonosítást érdemes mindenhol választani.  A jobb vírusirtók is tartalmazhatnak jelszószéfet, amely segítségükre lehet.
 • Fizetéskor virtuális bankkártyát érdemes használniuk!
 • Ma már nem feltétlenül lassítja eszközeinket, ha fertőzés, támadás van rajta. Érdemes a szülőknek egy jobb vírusirtót beszerezni, ami megakadályozza azt, hogy a háttérben a tudtunk nélkül káros programok fussanak.
 • Ha okosórát veszünk, járjunk utána, hogy a gyártó garantálja-e a titkosított kommunikációt az eszköz és a szerverei között!

Mint az élet csomó területén, nagyon fontos, hogy már gyerekkortól kezdve tudatosságra és a megelőzésre neveljük a gyerekeket az Internet és okoseszközök kapcsán is. Egy jobb vírusirtó előfizetése nem nagy összeg, ahhoz képest, hogy milyen kárt okozhatnak nekünk a vírusok és kémprogramok, ha eszközeink nincsenek megfelelő védelemmel ellátva.

Ha még többet szeretnétek megtudni az aktuális kiberbűnözői trendekről, a lehetséges trükkökről, amikkel élnek a csalók, megdöbbentő adatokat vagy éppen tényleg használható, gyakorlati segítséget szeretnétek kapni, hallgassátok meg a Hackfelmetszők Veled is megtörténhet podcast epizódjait!

JÁTÉK

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Cserháti Anitának kedvezett, aki Dunaszínház utalványt nyert, illetve ESET kulacsot, illetve 1-1 kulacsot nyert Ódor András és Jó Hajni is. Gratulálunk, írtunk nektek emailt is! Játsszatok velünk és teszteljétek az alábbi kvízzel, hogy mennyire tudatosan használjátok az internetet. A kvíz helyes kitöltői között 1 db páros Dumaszínház ajándékutalványt* és 4 db kulacsot sorsolunk ki az ESET termékek hazai forgalmazója, a Sicontact Kft. jóvoltából. Játékunk 2023. május 29-éig tart!

[forminator_quiz id=”71770″]

Kép: IStock

*Az ajándékutalvány online jegyvásárláskor használható fel. Beváltáskor, ha a címlet kisebb, mint a megvásárolni kívánt jegy értéke, akkor az utalvány bankkártyával természetesen kiegészíthető. Amennyiben magasabb, érvényességi időn belül később is le lehet vásárolni. Egyéb termék vásárlására (pl. maszkjegy, vacsorajegy, fakupon, stb.), online előadásokra vagy DumaTV előfizetésre nem alkalmas, visszaváltására nincs lehetőség. Internetes vásárlás esetén, ha a kosarában egyéb termék is van, nem fog tudni ajándékkártyával fizetni! Érvényessége: A megvásárlás félévét követő félév utolsó napjáig válható be.