Top 10 tavaszváró kirándulás gyerekekkel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február vége felé már mindannyian kicsit unjuk a telet, főleg az állandó overál fel-és levételt, és nagyon vágyunk már arra, hogy kirándulhassunk, még akkor is, ha sárosan térünk haza. Most adunk néhány ötletet nektek is, merre indulhattok, amíg meg nem érkezik az igazi tavasz. Hóvirágos, hódos, békás, gumicsizmás és barlangos túrák kisebbeknek és nagyobbaknak.

Jégtörő Mátyás hollói Dinnyésen

Mátyás király személyes birtokán, a ragadozómadár etető helyen sast, ölyvet, rétihéját, és hollót figyelhettek meg, és megpróbálhatjátok megfejteni hogy miért a holló Mátyás címermadara. Az időjárási viszonyok függvényében 2-4 km-es túrára készüljetek február 25-én 9 órától. Találkozó:  Dinnyés, Rózsa utca- Rákóczi utca sarka, a gólyafészek alatt, Madárdal tanösvény 2. tábla. Részletek itt.Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.

Hóvirágos kirándulások

A tavasz első hírnökei idén a hideg időjárás miatt állítólag egy kicsit később érkeznek a szokásosnál, így pl. az Alcsúti Arborétum hóvirágnéző túrái is csak március elején indulnak, érdemes Fb oldalukat követni a friss információkért. Mivel a program igen közkedvelt, ha tehetitek, inkább hétköznap menjetek! Március 18-19-én Királyréten szintén a tavasz első virágai lesz a témája a vezetett családi túráknak. Hóvirágot gyűjteni mindenhol tilos! Ha pedig vásároltok, mindenképp kérdezzetek rá, hogy van-e hivatalos papírja a virágoknak, hogy nem az erdőből, hanem hivatalos termelésből származnak.

Szemlő-hegyi és Pálvölgyi-barlang (Barlangok Hónapja)

Nem kell messzire utazni egy kis barlangi túráért, ráadásul akármilyen idő van, a barlangokban állandó a 10-12 fok. Márciusban ünnepeljük a Barlangok hónapját, amikor különféle kedvezményekkel készülnek több helyszínen, úgyhogy érdemes lesz messzebbre is ellátogatni. A program célja, hogy a föld alatti túrák iránt érdeklődők megismerhessék hazánk látogatható barlangjait. A Szemlő-hegyi barlangot és a felette található kisebb tanösvényt már kisebbekkel is látogathatjátok, a Pál-völgyi barlang pedig 5 éves kortól (illetve 115 cm alatt nem) látogatható vezetéssel. Március 1-31. között a Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang 10 %-os kedvezménnyel látogatható! A március 13-19-ig tartó kiemelt hetünkön a két barlang kombinált belépőjegyét kedvezményes áron kínálják, a barlangi túrákon résztvevők között nemzeti parkos ajándékokat sorsolnak ki.

Sas-hegyi Látogatóközpont

Végre márciusban ismét megnyílik a Sas-hegyi Látogatóközpont, és március 4-én és 5-én a tavasz első virágait köszöntik.  A túrák mindkét nap 11 és 13 órakor indulnak. Belépő: teljes árú: 1100 Ft/fő, kedvezményes/családi: 850 Ft/fő, gyermek: 700 Ft/fő. Részletek itt.

Békamentés Farmoson

Március 1-jétől kezdetét veszi a békamentési időszak. A munka a békaterelő kerítések megépítésével indul, innentől kezdve pedig béka béka hátán, elkél minden segítő kéz Farmoson. Az akción való részvételhez, csoportoknak és egyéni érdeklődőknek is, előzetes bejelentkezés szükséges! Csapadékos időben gumicsizma viselete ajánlott. Részletek itt. Március 11-én családi nappal is készülnek.Tardos, Tarján és Tata külterületén is várják a békamentőket március közepétől.

A pilisszentiváni Jági-tó lakói

A Víz Világnapja alkalmából játékos formában ismerkedhettek meg a pilisszentiváni Jági-tóval, mint nélkülözhetetlen élőhellyel. Kik is laknak a tóban? Milyen élőlények ihlették meg a Vízipók-csodapók című mese szerzőit? A program során sok-sok apró, de annál különlegesebb, ízeltlábúval is találkozhattok. Ha szerencsétek van, még a varangyok nászába is betekintést nyerhettek március 18-án 10 órától. Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő. Részletek itt.

Hódok nyomában Ipolytölgyesen

Magyarországon sok évtized után újra terjedőben vannak a hódok. Olyannyira sikeresen teszik ezt ezek a védett, rejtett életmódot élő „óriásrágcsálók”, hogy az időszakos vízfolyásokon is megjelentek már. Március 25-én 11 órától a túrán lehetőség nyílik arra, hogy a hódok nyomait tanulmányozzátok, és egy grandiózus, hódok által készített vízvisszatartó „duzzasztómű rendszert” megnézzétek. Részletek itt. Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.

Gumicsizmás láptúra Ócsán

Gumicsizmás túra a Víz Világnapja alkalmából. Égeres láperdők, valamint a láprétek vízviszonyaival és élővilágával ismerkedhettek meg. A túra 12 éves kortól ajánlott. Gumicsizma viselete kötelező, valamint előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt.Teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő.

Tatai Fényes Tanösvény

Egész évben, szezonon kívül is látogatható a Fényes Tanösvény, melynek forrásaiból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, így télen sem fagy be. A különleges helyszín egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, de rengeteg madarat is láthattok minden évszakban. Télen jobban szeretjük ezt a helyszínt, mint nyáron, mivel ilyenkor a szomszédos strand is csendes. Belépő: Családi jegy (2 szülő + 2 kiskorú gyerek): téli 2000 Ft.

Víz Világnapja a Kis-Balatonon

Március 18-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vár benneteket a Kis-Balatonra. Testközelből barátkozhattok a fokozottan védett terület lakóival. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak kerülhetnek a hálóba. Előzetes bejelentkezés szükséges: az alábbi email címen: bfnp.kisbalaton@gmail.com. Részletek itt. Ingyenes!

A túrákkal kapcsolatban mindenképp érdeklődjetek a szervezőknél telefonon vagy nézzétek meg az aktualitásokat Fb-on, érdemes rétegesen öltözni, váltóruhával, enni- és innivalóval is készülni!

További remek programokat és fantasztikus helyeket találtok a Magyar Nemzeti Parkok oldalán is.

Az aktuális és részletes hétvégi programajánlót csütörtökönként megtaláljátok a Hétvége rovatban.
Nézzétek meg
Barlangok hónapja összeállításunkat,  kedvenc könyvesboltjainkat, ingyenes múzeum családoknak és szülinapi helyszínek válogatásunk 1. és 2. részét is!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.Tartsatok velünk!