10 szuper kirándulás gyerekekkel

Kirándulás gyerekekkel: az év digitális ökoturisztikai élménye, meseösvény, új kilátó a Velencei-tónál, lombkorona és vulkános tanösvény, állatpark és arborétum. Csupa olyan újdonságot és jó helyet találtok legújabb kirándulós válogatásunkban.

Tettyei Mésztufa-barlang (Pécs)

1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, föld alatti üregrendszer minden egész órában induló, 45 perces élményszerű vezetés keretében látogatható! A barlangban a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 14°C, vegyétek figyelembe az öltözködésnél. A helyszín elnyerte a 2018. év „digitális” ökoturisztikai élménye díjat is.
Weboldal: http://www.barlangpecs.hu/
Belépő: felnőtt 1200 Ft, 3-14 éves korig 700 Ft/fő, diák, nyugdíjas 900 Ft

Folly Arborétum (Ábrahámhegy)

Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje van az arborétumban, amely egy kellemes sétaúttal bejárható. A legérdekesebb és legjellemzőbb fák megismerését táblák is segítik, de QR-jelekkel további információkhoz is juthattok. Az arborétum folyamatosan fejlődik, legújabb látványossága egy fenyőtobozra emlékeztető kilátó, de a gyerekeknek az Ilona-malom műhely játékait is ajánljuk. Helyben kóstolhattok borokat és házi szörpöket (a Folly Fenyőrügy szörpöt mindenképp kóstoljátok meg). A kert babakocsival a sok lépőcső miatt nem látogatható, de igény esetén babahordozót biztosítanak. 2017-ben az év ökoturisztikai tanösvénye címet is elnyerték, nem véletlenül.
Weboldal: http://follyarboretum.hu
Belépő: felnőtt: 1200 Ft, nyugdíjas: 700 Ft, tanuló(6-18 év): 700 Ft, családi (2 felnőtt+ 2 vagy több tanuló): 3000 Ft

Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont
 és környéke, Boszorkány meseösvény (Sopron)

A Soproni parkerdő igen kedvelt kirándulóhely, egyik fő célpontja a Károly-kilátó. Pár éve létesült egy ökoturisztikai látogatóközpont, megnyílt a Vadászati Múzeum és az erdei büfé is. 2017-ben pedig a gyerekek számára egy élményparkkal bővült a helyszín, ahol szuper mászókás játszóteret és mezítlábas ösvényt is találtok. 2018-ban újabb újdonságot adtak át, a Boszorkány meseösvényt, ahol a helyi legendákat és boszorkány történeteket ismerhetitek meg, közben pecséteket is gyűjthettek a 8 állomás alatt (900 méter hosszú a tanösvény). Soproni Parkerdőben rengeteg további hosszabb és rövidebb turista útvonalat, forrást, piknikező helyet, erdei tornapályát is találtok.
Weboldal: https://taegrt.hu/karoly-magaslati-okoturisztikai-latogatokozpont/
Belépő: Játszótér, mezítlábas ösvény, boszorkány meseösvény, kilátó ingyenes

Zempléni Kalandpark (Sátoraljaújhely)

A mintegy 10 éves Zempléni Kalandpark már régóta szerepel bakancslistánkon. Találtok itt libegőt, bob pályát, görkorcsolya- és műjégpályát, mászófalat, sípályát, játszóteret, tanösvényt, kilátót, úgyhogy bármelyik évszakban érdemes ellátogatni hozzájuk kisebb és nagyobb gyerekekkel is. A Szár-hegy és Magas-hegy közötti 1036 métert nem csak üvegpanorámás zárt kabinból nézhetitek, hanem az extrém kalandra vágyók a 80 km/órás sebességgel átcsúszó kötélpályát is használhatják. Minden évszakban szuper választás!
Weboldal: http://www.zemplenkalandpark.hu/
Jegyárak: itt

Pannonhalmi Apátság

A Pannonhalmi Apátságban egy egész napot is eltölthettek, hiszen annyi program és látnivaló várja a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Szívesen sétáltunk volna a Bazilikában és a csodaszép könyvtárban, de érthető módon a gyerekek inkább a szabadba vágytak. A parkolótól indulva pár perc sétára érhető el az arborétum, amely egész évben látogatható, viszont a gyógynövénykert, illetve a levendula-lepárló műhely csak májustól szeptemberig. Megnéztük utána a 2018-ban átadott, hal alakú lombkorona tanösvényt, amely egyben kilátópont is, majd visszafelé szintén tanösvényen keresztül jutottunk vissza a parkolóba. A Főtéren megállva pedig az Apátsági cukrászdában (Pausa cukrászda) ne hagyjátok ki a levendulás finomságokat sem. 2021-ben Illatmúzeum is nyílt Pannonhalmán.
Weboldal: https://bences.hu/cikklista/latnivalok_az_apatsagban_.html
Jegyárak: az arborétum, lombkorona ösvény ingyenesen látogatható, további jegyárak itt

Halom-hegyi vulkán tanösvény és Kossuth kilátó (Mencshely)

A tanösvény (T jelzéssel) a hegy lábától indul, a parkolóban tudjátok hagyni az autót. A 16 állomásos séta szuper program gyerekekkel, különösen akik vulkánkutatók szeretnének lenni. 🙂 A földtörténeti korok bemutatása mellet találtok útközben vulkán maketteket is, és mászkálhattok egy szunnyadó vulkán kráterben. Nekünk legjobban a kőből kirakott Balaton térkép tetszett és természetesen a kilátóból elénk táruló látvány.
Weboldal:
http://mencshely.hu/
Jegyárak:
ingyenes

Körösvölgyi Állatpark (Szarvas)

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban közel 40 féle madár- és emlős illetve halfajt találtok. Az Anna-ligeti tanösvény mentén (kb. 1,5 km, babakocsival is bejárható) többféle kifutót, vizes élőhelyet, az épületben pedig akváriumokat és interaktív játékokat is találtok. Az Ilona malom-műhely szuper játszóterét is érdemes kipróbálni. Ha április és szeptember között jártok arra, a Jégmadár vízi tanösvényt se hagyjátok ki. A park közelében találjátok a szintén szuper Mini Magyarországot és a Pepi-kertként emlegetett Szarvasi Arborétumot, amelyet már ajánlottunk nektek egy másik válogatásunkban is!
Weboldal: http://www.kmnp.hu/
Jegyárak: családi jegy 2800 Ft

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (új nevén Pákozdi Pagony) és a Bence-hegyi kilátó (Pákozd-Velence)

A Pákozdi Pagony szuper egynapos családi program. A Tájházban egy a Magyar Természettudományi Múzeum által összeállított interaktív kiállítást találtok társasjátékkal, kinyitható ablakokkal, meghallgathatjátok a környéken élő állatok hangját, és még számos érdekességet is megtudhattok. Kellemes, könnyű séta a 1,5 km hosszú erdészeti tanösvény kilátóval. Egy kisebbeknek és egy nagyobbaknak való játszóteret is találtok a tó mellett rugós játékokkal, nagyobbaknak csúszka pályával, mini kilátóval és várral. A kijárat felé sétálva pedig a Vadaspark állatait nézhetitek meg. Útközben több pihenőhelyet kialakítottak padokkal, bográcsozási lehetőséggel. Hazafelé megnéztük a 2018 tavaszán átadott új kilátót is a Bence-hegyen, az Arborétumtól 7 km távolságra. A Pákozd felé vezető úton ki van táblázva, a Panoráma úton felfelé haladva éritek el. A parkolóban van egy büfé is, innen kb 1 perc a kilátó, amely 10 és 18 óra között látogatható.
Weboldal: http://pakozdipagony.vadex.hu/

Monostori Erőd, koppánymonostori Szent Pál-sziget

A Monostori erőd Közép-Európa legnagyobb újkori erődje igazán izgalmas program több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával). Tárlatvezetés indul mindennap (maximum 60 fős csoportokban): 9, 11, 13 és 15 órakor. Öltözzetek rétegesen, érdemes elemlámpát is vinni. A Dunai bástyában található kiállítás a dunai hajózást és a Duna-menti mesterségeket mutatja be. A Monostori erődtől nyugatra található holtág különleges, hiszen ezt a helyszínt évente több alkalommal elönti a víz, így igazán különleges növény- és állatfajokkal találkozhattok. A 7 km-es ösvényen 10 tábla mutatja be nemcsak az ott élő állatokat, hanem a környék régi mesterségeit is.
Weboldal: http://www.erod.hu/
Jegyár: családi jegy tárlatvezetéssel 3800 Ft

Haraszt-hegyi tanösvény (Csákvár)

A Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű melletti parkolónál kezdődik a 3,5 km-es tanösvény és ide is tér vissza. A hegyoldalban különleges klíma alakult ki, így a növényzet is különleges, de a Kőlik-völgyi sziklahasadékoknál denevéreket, hollót is láthattok. Minden évszakban érdemes felkeresni, de ősszel a legszebb. A túravezető mobil applikációt innen letölthetitek, a kirándulás alatt offline módban is használhatjátok.
Weboldal: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/haraszt-hegyi-tanosveny
Jegyár: ingyenes

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.