10 könyv gyerekekről felnőtteknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

gyerekneveles

Olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyekkel részben vagy egészen azonosulni tudunk, számunkra segítséget nyújtottak vagy jó ötleteket adtak a nehezebb időszakokban. 10 könyv gyerekekről felnőtteknek!

Kim John Payne_Egyszerubb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. A könyvben leírt egyszerűsítési rendszert részben is magunkévá tehetjük.
Nálunk például a játékok egy részének elpakolása (hogy ne legyen mindig annyi szem előtt), majd újra elővétele jó tippnek bizonyult.

mesepszichologia mesepszichologia_2

Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia 1-2.
A Mesepszichológia első részében a mese szerepe, az életkori sajátosságoknak megfelelő meseválasztás és a mese érzelmi intelligencia fejlesztő hatása volt a középpontban, a második kötetben a szülő-gyermek kapcsolat útvesztőit, azokat a „kényes” nevelési helyzeteket veszi górcső alá a szerző, amelyekben csak a hiteles szülői jelenlét hozhat valódi megoldást.
Dr. Kádár Annamária könyveit többek között közvetlen stílusa és gyakorlatias tanácsai,  meg gyerekkönyv ajánlói miatt is szeretjük. A szerzővel készült interjúnkat itt olvashatjátok.

amit-rosszul-tudtunk-a_gyerekekrol

Po Bronson-Ashley Merryman: Amit rosszul tudunk a gyerekekről
Mikor ártunk a dicsérettel, és hogyan motiválhatunk vele igazán jól? Milyen, eddig nem ismert következményekkel jár, ha egy gyerek a szükségesnél kevesebbet alszik? Miért hazudik nekünk a gyerekünk, és mit tehetünk azért, hogy ezt ritkábban tegye? Milyen módszerrel ösztönözhetjük a legjobban kisbabánk nyelvi fejlődését? Mi a testvérkonfliktus oka, és miként csökkenthetjük gyakoriságukat? Miért követnek el a tinédzserek teljesen nyilvánvaló őrültségeket? Számos izgalmas kérdés, és sokszor meglepő, máskor ösztönös szülői magatartásunknak tudományos megerősítést adó válaszok. Egyes fejezetekhez dr. Vekerdy Tamás és dr. Kádár Annamária írt szakmai kommentárt.
Bár a könyv amerikai kutatásokon alapul, és nem minden esetben áll közel a magyar viszonyokhoz, de a sokszor meglepő, mindenképp tanulságos és friss kutatási eredmények miatt érdemes elolvasni.

jol_szeretni

Dr. Vekerdy Tamás: Jól szeretni
Az előző kötetben, az Érzelmi biztonságban előadásaiból válogatott a szerző, itt a közös beszélgetések, az előadásokon a szülők által megosztott tapasztalatok kerülnek a középpontba.
„És, igen, ezek a beszélgetések mindig abba az irányba mutattak, hogy miképp is kellene, hogyan is lehetne ezt az együttélést – a gyerekkel és tágabban: egymással – jól csinálni, hogyan is lehetne jól szeretni. Akármerre ágaznak is el az egyes témák, a mélyükben mindig ez a kérdés lapul. Ott húzódik meg, és sokszor felfűti a beszélgetést.”
Vekerdyt lehet bírálni és szeretni, mi inkább szeretjük, hiszen teljes mértékben a gyerekeket képviseli, de ugyanakkor hagy teret és időt az anyák kibontakozására is, pl. a vasalásnál sokkal fontosabb az együtt töltött idő. 🙂

Szulok konyve – A fogantatastol az iskolakezdesig

Dr. Ranschburg Jenő: Szülők könyve – A fogantatástól az iskolakezdésig
„A gyermek viselkedésében minden kétséget kizáróan ott van a környezet hatása: a felnőttek, mindenekelőtt a szülők világképe, életfelfogása, nevelési módszerei, melyek a kívánt – vagy éppen azzal ellentétes – irányban, de mindenképpen formálják, alakítják a személyiséget.”
Igazi nagy klasszikus, minden szülő polcán ott a helye ennek a remek összefoglalónak, amely gyakorlatilag a fogantatástól az iskolás korig segíti a szülőket a szülővé válás rögös útján.

Beszelj ugy_hogy erdekelje_hallgasd ugy_hogy elmeselje

Adele Faber-Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz
Hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel; hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy megalázóak és bántóak legyünk, hogy állítsunk fel határokat, úgy, hogy megőrizzük a gyerekek szabadságát; mit tegyünk büntetés helyett; hogyan oldjunk meg családi vitákat.
A beszélgetés és meghallgatás könyve sok gyakorlatias tanáccsal. Fontos mondatok, különböző szituációk szerepelnek a könyvben. Kihagyhatatlan klasszikus, amelynek legutóbbi kiadása már az új generáció tapasztalatait is tartalmazza. 

Az eleg jo szulo

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő
Az elég jó szülő évtizedek óta a gyereknevelés megkerülhetetlen klasszikusa. Bettelheim azt vallja, ha valaki jól akarja fölnevelni a gyermekét, nem kell feltétlenül tökéletes szülőnek lennie: a tökéletesség halandó ember számára nem elérhető. Az viszont lehetséges, hogy elég jó szülők legyünk vagyis olyan szülők, akik jól nevelik gyermekeiket.
A szerző másik izgalmas, magyarul is kapható könyve A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek címmel jelent meg.

Okosan nevelni tudni kell

Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell
A könyv olvasmányos formában mutatja be, hogy a különböző gyermekkori viselkedések mögött milyen agyi működések állnak. A kisgyermek agyának nagy része születés után fejlődik ki, így a szülő-gyermek kapcsolat könnyen alakíthatja pozitív és negatív irányban is az érzelmi agy fejlődését. A könyv arról is említést tesz, hogy igenis hagyjanak a szülők saját maguk számára is feltöltődési lehetőséget, hobbit vagy bármilyen számukra megnyugtató tevékenységet.
Már sajnos csak antikváriumokban érhető el ez a remek könyv.

ejszakai gondoskodas

Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás
Szülőnek lenni több, mint bármilyen főállású munkavégzés: a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtalálni a módszert, mellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni.
A könyv jó kulcsa lehet a nyugodt éjszakának, nálunk alapmű volt.

az_elveszett_boldogsag_nyomaban

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában – a Kontinuum-elv
Venezuela dzsungeleiben egy fiatal amerikai nő felkeresi a ma is kőkorszaki körülmények között élő jekána indiánokat. Náluk a csecsemők és kisgyermekek is máshogy „működtek”, mint a „civilizáció” társadalmaiban. Hol vannak itt az ordító kisbabák, a dackorszak, a gyermekkori agresszió, a tinédzser lázadás?
Mindenképp elgondolkodtató olvasmány. Nemcsak a gyereknevelésről, hanem egy kicsit többről is szól.

+1

gyonged_szuletes

Frederick Leboyer: A gyöngéd születés
Frederick Leboyer aktív szülész korában felismerte, hogy micsoda lelki megrázkódtatáson megy keresztül az újszülött.(…) Nem kevesebbet állít, mint hogy az újszülött is érző, érzelmekkel bíró ember, személyiség, akinek születése közben hihetetlen mennyiségű és intenzitású ingerrel kell megbirkóznia. (…) Van mód arra, hogy a csecsemő azt érezze: nincs baj, nincs mitől félni. ,,Csak” türelemmel, kellő alázattal, elvárások nélkül, igazi figyelemmel kellene jelen lennünk ahhoz, hogy az újszülött méltó fogadtatásban részesüljön.
Meghatározó, hogyan érkezünk erre a világra. Érdemes elolvasni a könyv „folytatását” is, Szülés gyöngéden címmel.

A hétvégi ajánlókat mindig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni.