10 kirándulás az ősz csodáival

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válogatásunkban 10 olyan vezetett programot találtok, ahol az ősz csodáival találkozhattok, például vonuló madarakkal, fűrészlábú szöcskével vagy egy remek, családi túrával ünnepelhetitek a Duna-Ipoly Nemzeti Park 25. születésnapját. A Velencei-tó, a Dunakanyar, a Gerecse és a Vértes szuper helyeire kirándulhattok szakavatott vezetők segítségével.

Fecskebúcsú – Dinnyés, 2022. szeptember 10.

Szeptember 8., Kisboldogasszony napja körül indulnak útnak a nálunk fészkelő fecskék, de még további egy hónapig találkozhatunk kisebb-nagyobb vonuló csapataikkal, melyek javarészt Északabbról jönnek. További részletek és jelentkezés itt.

Élet a lábunk alatt – Túra a fűrészlábúak birodalmába – Nagykovácsi, 2022. szeptember 10.

Sokszor elfeledkezünk, hogy milyen pompás apró lények vesznek is minket körül. A túra alkalmával nagyítóval szállhatunk alá és az ízeltlábúak pompás világába kalauzolják el az érdeklődőket. A pazar panorámájú Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalát járhatjátok be. További részletek és jelentkezés itt.

Szent Mihály napi behajtás – Dinnyés, 2022. szeptember 30.

A nyári legelőről telelőhelyre hajtja a pásztor a jószágot. A túra idején számba veszik a jószágtartás hatását a madárvilágra. 2-3 km-es könnyű sétával várnak benneteket. További részletek és jelentkezés itt.

Európai Madármegfigyelő Napok – Dinnyés, 2022. október 1-2.

Mindkét nap reggelén különböző hosszúságú túrák indulnak a Madárdal tanösvény 5. táblájától, az új toronyból. Emellett párhuzamosan madárgyűrűzés is lesz. A programon való részvétel ingyenes. A madármegfigyelés egész nap zajlik, távcsövet vigyetek! Hazánk évek óta több helyszínnel is kapcsolódik a nemzetközi programhoz, így érdemes a Magyar Madártani Egyesület oldalán is megnézni az aktuális programokat. További részletek itt.

Túra a Gerecse szentélyébe, Pisznicére – A földtudományi természeti értékek napja – 2022. október 8.

A vezetett túra során megismerkedhetünk a fokozottan védett természetvédelmi terület természeti értékeivel. Betekintést nyerhetünk a régi kőfejtők múltjába, jelenébe. Megismerhetjük az itt fészkelő vándorsólyom fészkelő helyét és az itt termő fokozottan védett, világritkaságnak számító magyarföldi husáng termőhelyét.  A Nagy-Pisznice hegy fokozottan védett természeti területe csak vezetővel látogatható! Előzetes bejelentkezés szükséges! A túrát nagyobb gyerekekkel ajánljuk, a táv 10 km.
További részletek és jelentkezés itt.

Geotóp napok: Az őszi vértes színei – Csákvár, 2022. október 15.

Ősszel tűzvörösre és citromsárgára színezi a Vértest a karsztbokor-erdők jellegzetes cserjefaja a cserszömörce. A Haraszt-hegyi tanösvényen, amely az egyik kedvenc helyünk, vezetett túrán is megtapasztalhatjuk. Érdemes fényképezőgépet is vinni, és megörökíteni a fény és a színek játékát. Előzetes bejelentkezés szükséges! További részletek és jelentkezés itt.

Dunakanyar 5 # 25 éves a Duna-Ipoly Nemzeti Park! jubileumi tájséta – Nagymaros, 2022. október 22.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park 2022-ben ünnepli megalapításának 25. évfordulóját! Az ebből az alkalomból szervezett teljesítménytúra legrövidebb távjára elsősorban kisgyermekes családokat várnak. A Dunakanyarban tett könnyű „tájséta” különlegessége, hogy a résztvevők száraz lábbal kelhetnek át a Duna alatt. Útvonal: Nagymaros, Szent Márton Közösségi Ház – Nagymaros, rév (kompátkelés) – Visegrád, rév – Visegrád, DMRV közműalagút bejárat – Nagymaros, DMRV közműalagút kijárat – Nagymaros, Szent Márton Közösségi Ház. Online előnevezés ajánlott! További részletek és jelentkezés itt.

Tollasok testközelből a Jági-tónál – Pilisszentiván, 2022. november 5. és 19.

Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Előzetes bejelentkezés szükséges! További részletek és jelentkezés itt és itt.

Vadlibahúzás a Dinnyési-fertőn – Dinnyés, 2022. október 29., november 5. és 19.

Több alkalommal is részt vehettek a dinnyési vezetett túrákon. Október végén érkeznek az első vadludak a velencei-tóhoz, majd számunk folyamatosan gyarapszik. Az estébe nyúló rövid túrákra előzetes regisztráció szükséges! További részletek és jelentkezés itt, itt és itt.

Tatai Vadlúd Sokadalom – Tatai Öreg-tó, 2022. november 26.

A látogatók sok ezer vadlúd reggeli kirepülésének és esti behúzásának látványa várja szakmai napon, de lesz még természetismereti túra, játszóház, madárgyűrűzési bemutató, természetfotó kiállítás is. További részletek itt.

A vezetett programok legtöbbjére előzetes regisztráció vagy akár jegyvásárlás is szükséges. Ezeket az információkat megtaláljátok az egyes linkekre kattintva.