10 ingyenes nyári program Budapesten, ha beköszönt a vakáció

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan beköszönt a nyári szünet, és csak gyűlnek szünetes bakancslistánkon azok a helyek és programok, amiket szeretnénk újra felkeresni és kipróbálni. Természetesen nem maradhat ki az Állatkert, a Tarzan Park vagy a Vasúttörténeti Park sem, nem beszélve a strandolásról, de itt most kizárólag olyan ötleteket találhattok, amelyek ingyenesek! 10 ingyenes nyári program Budapesten kirándulással, múzeumokkal, bábszínházzal és koncertekkel!

Hűsítő előadások egész nyáron a Margitszigeten, szombaton és vasárnap 10:30

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében idén is ingyenes előadásokkal várnak benneteket a Margitsziget két helyszínén. Szombaton a Szabadtéri Színpad bejáratánál, vasárnap pedig a Szent Margit-romoknál várnak benneteket. A részletes programot itt olvashatjátok. Mind a két helyszín jó árnyékos.
Emellett 2017 nyarán több változás is történt a Margitszigeten. Fedezzétek fel az új játszóteret, hűsöljetek a szökőkútnál vagy este nézzétek meg a fényjátékot a Virágoskertnél, de a régi kedvenceket is érdemes kipróbálni. Részletes nyári beszámolónk itt.

GyerekSziget – június végéig, hétvégéken 10:00-18:00 (ez a program már nem aktuális!)

A Hajógyári-szigeten júniusban szombaton és vasárnap a Nagyszínpadi koncertek mellett rengeteg játékkal, foglalkozással, kreatív programmal várnak benneteket. Ha pedig még marad energiátok, érdemes a játszótérre is ellátogatni, ahova nagy örömünkre végre ingyenes nyilvános wc-é is található. Hasznos információkat és a programot itt találjátok.

Hajóval a Dunán

A BKK menetrend szerint közlekedő 11-es és 12-es járatain hétköznaponként még mindig ingyenesen utazhattok bérlettel. Részletesen itt írtunk róla, érdemes többféle irányba hajózni, és több jó kikötési ponton leszállni, többek között a Battyhány térnél, a Jászain vagy a Boráros téren.

Benczúr-kert és további megújult helyszínek

A Benczúr-kert kalandos és árnyékos helyszínét is érdemes a nyári bakancslistára felvenni. Emellett az elmúlt időszakban több helyszínen is kisebb-nagyobb mértékben megújultak játszóterek. Többek között a XIII. kerületi Kassák parkban, a Szent István parkban is kijavították a hajós mászókát, a Millenárison található Zöld Pétert is megjavították. További átadók is várhatók még a nyáron, amelyről beszámolunk nektek.

Gellért-hegyi csúszdapark

A területre már nagyon ráfért a felújítás, és végre június 17-étől egy nagy nyitóbuli keretében ismét birtokba vehették a gyerekek a megújult helyszínt, ahol nemcsak a csúszdákat cserélték ki, hanem a területen több új, fából készült játszóeszközt, fészekhintát is elhelyeztek, gumilapokon biztonságosan lehet felmászni a csúszdákon, illetve a zöld felületeket is felfrissítették, a túraútvonal jelzéseket átfestették. A Gellért-hegyen érdemes nyáron is kalandozni, és valószínű ez csak a megújulás első állomása. Részletes beszámolónk itt.

Vizezős játszóterek

_MG_9834_

Bár a nevükből adódóan pancsolásra buzdítanak a következő játszóterek, de mivel egyáltalán nem árnyékosak, inkább csak a reggeli vagy a késő délután órákban ajánljuk nektek a következő helyszíneket. A Szilas parkban található játszóteret 2017-ben adták át kibővítve, több játékkal.

Katasztrófavédelmi Múzeum

A X. kerületben, a Martinovics téren találjátok meg az ingyenesen látogatható múzeumot, ahol a sok érdekes tárgy, ruha és jármű mellett olyan kincsekre is bukkanhattok, mint a világ egyetlen római-kori víziorgonája, illetve egy kompletten berendezett óvóhely. Részletek és nyitva tartás itt.

FKF Zrt. Köztisztasági Múzeuma

A helyszín ugyan csak csoportosan látogatható, de nyáron érdemes egy kisebb csapatot összeszedni, és felkeresni, hogy hova viszik Budapest szemetét a kukásautók. A nagyobbak (10 éves kortól) az üzemet is meglátogathatják. Itt lehet jelentkezni, ha összegyűlt a csapat.

Kalandozások Budapesten – Városi Titkos Füzet

A Deák17 Galériában hozzájuthattok, illetve a weboldalukról is letölthetitek a Városi Titkos Füzetet, amelyben több szuper útvonalat és érdekes információt találtok a Belvárosról. Itt írtunk róla bővebben. Emellett ajánljuk még budapesti kalandozásokhoz a Mesélő Budapest című könyvet, illetve Bartos Erika összegyűjtött ötleteit, ahol a Várban, a fürdőkben és kalandparkokban is megfordulnak a szereplők.

Mimó és Csipek tanösvények

A Ferenc-hegy után a Sas-hegyen, illetve a Kis-Sváb-hegyen is átadtak két kisebb meseösvényt információs táblákkal, néhány festett bogárral, mini távcsővel, amelyek maximum 1 óra alatt bejérhatók. Itt írtunk róluk bővebben.

+ 2

Kirándulások Budapesten
A válogatásunkban szereplő helyszínek közül csak a Sas-hegyi Látogatóközpont fizetős, a többit, ha van bérletetek és visztek enni- és innivalót, akkor minimális zsebpénzből is megúszhatjátok.

Ingyenes múzeumok
Nyáron, főleg ha esősre fordul hétvégén az időjárás, akkor is érdemes valamelyik múzeum ingyenes családi napját felkeresni. Itt gyűjtöttük össze!

Érdemes megnézni frissített top 15 nyári budapesti program, illetve további 12 izgalmas budapesti program válogatásunkat is, amelyben szintén jó és kipróbált ötleteket találhattok a nyári szünetre!

Nézzétek meg Budapest környéki kirándulós ötleteinket is! A hétvégi ajánlókat pedig itt olvashatjátok (csütörtökönként frissítjük). Érdemes az Ingyenes és Helyszínek rovatunkat böngészni, hiszen mindig találhattok ott is jó ötleteket. A legjobb programokért látogassatok el weboldalunkra és közösségi oldalunkra! Hírlevelünkre itt tudok feliratkozni.