10+1 ingyenes múzeum gyerekekkel – avagy mit csináljunk október 23-án?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óbudai Múzeum: Játéktörténeti kiállítás – III.ker., Fő tér 1.

Sárkányok, dinók, retró játékok, történelem és irodalom, művészet és gyárlátogatás. Rengeteg izgalmas, sőt ingyenes program vár rátok, ha október 23-án valamelyik múzeumot választanátok. Az ingyenesség kizárólag az állandó kiállításokra vonatkozik. Íme 10 kedvencünk! Ez a válogatás 2016-ban készült!

A sárkányos…
Hol: Petőfi Irodalmi Múzeum – V. Károlyi u. 16.

pim_sarkany_7

A PIM-ben még november 6-áig megnézhetitek a Sárkányok mindig lesznek című kiállítás, amelyről itt írtunk bővebben. A programot már óvodás kortól ajánljuk, mert igazán gyerekbarát kiállítás nyomdázással, rajzolósarokkal és gyerekkönyvekkel. Itt írtunk róla bővebben. Az iskolások és a felnőttek számára egyaránt ajánlott a  „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című látványos kiállítás, amely multimédiás eszközökkel hozza közel a korszak légkörét, szereplőit, a rendkívüli életpálya fontos pillanatainak hangulatát. Egy okos telefonokra (Android és iPhone operációs rendszerre egyaránt) készített alkalmazást is letölthettek, mely egyaránt tartalmaz hang és képi információt a tárlatról.

A retró játékos…
Hol: Óbudai Múzeum: Játéktörténeti kiállítás – III.ker., Fő tér 1.

obudai_jatekkiallitas

Már több évtizede folyik a játékok gyűjtése a múzeumban. Nemrég egy külön tárlatot is nyitottak, ahol megnézhetitek gyerekkorunk, illetve szüleink gyerekkorának tipikus és kedvelt játékait. Közben régi filmhíradókat is bemutatnak a képernyőkön. A picike kiállítás kb. 1 órás program, de érdemes megnézni. Ha már itt jártok, van egy másik kiállítás is Óbuda történetéről, ahol egészen a panel korszakig bemutatják a kerületet.

Az ókori kincskereső…
Hol: Aquincumi Múzeum – III. ker., Szentendrei út 135.

Aquincumi-Múzeum

Az Aquincumi Múzeum több órát is el lehet bolyongani a kinti és benti látnivalók miatt. Ha jó az idő, bérelhettek piknik takarót, a legkisebbeknek van külön pelenkázó- és szoptató helyiség, az alagsorban játékkuckó, kint pedig mitológiai játszótér is vár benneteket, illetve többféle foglalkoztató és családi kincskereső füzettel is nekivághattok a felfedezésnek.

A dinós…
Hol: Természettudományi Múzeum – IX.ker., Ludovika tér

termeszettudomanyi_muzeum

A Természettudományi Múzeumba mindig érdemes visszatérni. Már a legkisebbek is élvezni fogják az interaktív játékokat, kirakókat, nyitogatható fiókokat. A múzeum több szintjén megnézhetitek a növény-, állat és a kőzetgyűjteményt is, sőt most még a 150 éves Állatkert történetéről is nyílt kiállítás. A Dinó kert kivételével szintén ingyenesen látogathatók október 23-án.

A kortárs művészetben elmélyülős…
Hol: Ludwig Múzeum – IX.ker, Kormos Marcell u. 1.

ludwig_muzeum

A Ludwig Múzeum Magyarország első olyan múzeuma, amely kizárólag kortárs művészetet gyűjt. Jelentős nemzetközi és magyar képzőművészeti gyűjteményét Peter és Irene Ludwig adománya alapozta meg 1989-ben, majd a 90-es évek végén költözött el a Budai Várból új helyszínre.
A nagyobb óvodásoknak és általános iskolásoknak ajánljuk még szombatonként a családi délelőttök programsorozatot, melyek mindig az aktuális időszaki kiállításokhoz kapcsolódnak. A következő alkalom október 22-én lesz, regisztráció szükséges, belépő: 600 Ft/fő.

A művészettörténeti korszakok közt barangolós…
Hol: Magyar Nemzeti Galéria – I.ker., Budavári Palota, A-B-C-D épület

magyar-nemzeti-galeria

A Magyar Nemzeti Galériában bebarangolhatjátok szinte az összes művészettörténeti korszakot a gótikus szárnyas oltárokon keresztül az 1945 utáni alkotókig. A teljes anyagot szinte lehetetlen egyszerre befogadni, és erre a napra se úgy tervezzetek, hogy gyerekekkel mindent végignézhettek. A 19. századi művészetet bemutató állandó kiállítás november elejéig átalakítás miatt zárva tart. Néhány hasznos tanácsot itt olvashattok, érdemes előtte a múzeumi térképet is megnézni!
Október 22-én a Szépművészeti Múzeum remekművein, vázákon és szobrokon figyelhetitek meg, milyen ruhákat viseltek az ókori görögök, majd hasonló öltözékeket próbálhattok fel. A kézműves foglalkozáson az ókori görög divatnak megfelelő kiegészítőket: ruhatűzőket készíthettek. Ez a program fizetős: 900 Ft/fő.

A magyar történelmet felfedezős…
Magyar Nemzeti Múzeum – VIII.ker., Múzeum krt.

nemzeti_muzeum_

A Magyar Nemzeti Múzeumban a koronázási palást mellett megnézhetitek a régészeti, illetve Magyarország történetét bemutató kiállítást is, illetve magyar találmányokat és a lapidáriumot is érdemes felfedezni.

Az izgalmas ipari… (ZÁRVA!)
Hol: Öntödei Múzeum – II.ker., Bem József. u. 20.

ontodei_muzeum

A budai Vízivárosban található Öntödei Gyűjteményben több mint száz évet léphettek vissza a történelemben. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még a ’60-as években is működött az öntöde. E falak között 1969-ben nyílt meg itt Közép-Európa első öntészeti múzeuma. Az állandó kiállítások Ganz Ábrahám és Mechwart András munkásságát, az eredeti öntödei berendezéseket és a magyar öntészeti emlékeket mutatják be. Igazán izgalmas tér, sok érdekességgel.

Igazi családi szabadtéri kalandozós…
Hol: Skanzen – Szentendre

mesekert_jatszoter_skanzen_MG_9008_

Sok mindent megtudhattok a Szentendrei Skanzenben ezen a hétvégén az 56-os forradalomról, illetve a mindennapi falusi életről. Ráadásul szombaton a családok ingyenesen (2 fő 18 év alatti gyerek + 2 közeli hozzátartozó), illetve október 23-án pedig mindenki számára ingyenesen látogatható a szabadtéri múzeum. Ha az időjárás engedi, mindenképp próbáljátok ki az idén átadott Mesekert játszóteret és a további családi élménypontokat is.

A megrázó…
Hol: Terror Háza Múzeum – Andrássy út 60.

terror-haza

A Terror Háza ajtaja is egész nap nyitva áll a látogatók előtt, a belépés ingyenes, de ezt a programot kizárólag nagyobb gyerekekkel ajánljuk, hiszen a téma miatt rengeteg érdekes, ugyanakkor nyomasztó része van.

+1
A legújabb…
Szolnoki Reptár
Hol: Szolnok, Indóház u. 4-6.

reptar_0200

Ha ezen a vasárnapon kirándulni volna kedvetek, ajánljuk nektek a szolnoki RepTár múzeumot, amely most ősszel nyitotta meg kapuit, ráadásul október 23-án ide is ingyenes a belépés. Itt nézhetitek meg részletes beszámolónkat.

Érdemes elolvasni ingyenes múzeumi napok és 6 gyerekbarát kávézó Pesten és Budán című válogatásainkat is!

Ez a válogatás 2016-ban készült!

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz. Rengeteg izgalmas eseménnyel jövünk az őszi szünetben is, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programot! Tartsatok velünk! 🙂