10 kiállítás, amit ne hagyjatok ki 2024 elején

Renoir – Szépművészeti Múzeum

Renoir – Szépművészeti Múzeum

Hamarosan több időszaki kiállítás is zárja kapuit és a januári szürke napok pont alkalmasak arra, hogy elmerüljünk Renoir világában, megismerkedjünk Rigó Jancsi történetével vagy éppen Budapest aranykorával. Íme 10 ötlet, amit nem érdemes kihagyni az év első hónapjaiban.

10 időszaki kiállítás téli napokra

Renoir – Szépművészeti Múzeum, 2024. január 21-éig – BEZÁRT!

A népszerű kiállítás eredetileg január 7-én zárt volna, de a múzeumnak sikerült megállapodnia a tárlat meghosszabbításáról a külföldi kölcsönző intézményekkel. A Renoir. A festő és modelljei című tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőn is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg a kapuit a múzeum. A nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség. Részletek itt.

 

Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig – Magyar Zene Háza, 2024. február 4-éig – BEZÁRT!

Nekünk írták a dalt! – Zene Háza

Nekünk írták a dalt!

A Zene Háza időszaki kiállítása igazi időutazást ígér egy olyan korba, ami minden bizonnyal sokaknak ismerős, talán nosztalgikus, de mindenképpen megkerülhetetlen. Izgalmas technikai megoldásokkal kalauzolják a közönséget a magyar popzene első bő három évtizedén át társadalmi, politikai és szociológiai kitekintéssel. A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe. Részletek itt. Felső tagozatos kortól ajánljuk! A kiállítást meghosszabbították 2024. február 4-éig!

 

Koreától az Amazonasig – Néprajzi Múzeum

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból

A Városliget kapujában álló új múzeumépület időszaki kiállításai olyan izgalmas utazásra visznek, melynek során megismerhetjük különböző kultúrák hagyományait, művészetét és életét. jelenleg 5 időszaki kiállítást is megnézhetünk, melyek közül 3 februárban zárja kapuit. A Zárvatermő és az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítások február 4-éig, a A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból című tárlat február 18-áig nézhető meg.

 

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) – Magyar Nemzeti Galéria, 2024. február 11-ig – BEZÁRT!

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001)

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001)

A TechnoCool című kiállítás annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. A kiállításhoz remek kísérőprogramok és vezetések is kapcsolódnak! Részletek itt. 18 éves kortól!

 

Budapest. Az első aranykor – Magyar Nemzeti Galéria, 2024. április 7.

Budapest. Az első aranykor

Budapest. Az első aranykor

Budapest 150. születésnapja alkalmából egy különleges, több mint száz művet felvonultató fotókiállítást mutat be a Magyar Nemzeti Galéria. A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte. Részletek itt.

 

A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások – Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, 2024. március 31-ig

A Budapest-hatás

A Budapest-hatás

Mit jelent budapestinek lenni? Hogyan hat a főváros a lakóira és azokra, akik napjaik legalább egy részét benne töltik? Létezik-e olyan, képekből, hangokból, filmekből álló közös tudás, amiről tudjuk: ez a mi Budapestünk? A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma 2023. május 5-én nyitja meg A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások című kiállítását, mely a városegyesítés 150 éves évfordulójának egyik kiemelt eseményeként közel egy évig lesz látogatható. Részletek itt.

 

 

Menzán innen, menzán túl és Rigó Jancsi – Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum, 2024. március 31. és április 21.

Rigó Jancsi – Szerelem mint édes élet

Rigó Jancsi – Szerelem mint édes élet

A Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum március 31-éig látogatható időszaki kiállítása bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó Jancsi, miként házasodott össze „a kor legérdekesebb nemesasszonyával” és azt, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül egy édesség megalkotásához. A Menzán innen, menzán túl a közétkeztetés témáját járja körül. Mindannyian őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket, gyermek- és fiatalkorunk része, amely meghatározza felnőtt életünket. A tárlat friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is egészen április 21-éig.

+1

Magyar menyasszony – Magyar Nemzeti Múzeum, 2024. augusztus 25-éig

Magyar menyasszony

Magyar menyasszony

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású új időszaki kiállításban több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek. A kiállítás az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. Részletek itt.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!