10 éves a Mesemúzeum – ingyenes családi programok várnak rátok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ünnepeljétek együtt a Mesemúzeum 10 születésnapját 2022. szeptember 30-án, pénteken és október 1-jén szombaton. Mesékkel, családi koncertekkel, könyvvásárral, kreatív foglalkozással, Csukás-sétával várnak benneteket.

RÉSZLETES PROGRAM:

Szeptember 30., péntek

17:00-18:00 Kulcs a meséhez – kerekasztalbeszélgetés a Mesemúzeum kulcsőreivel
Vendégeik: Berg Judit, Halász Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Zalán Tibor Moderátor: Both Gabi, ír, újságíró

17:00-18:00 Kulcs a meséhez – gyerekfoglalkozás a kerekasztalbeszélgetés ideje alatt
Amíg a szülők a beszélgetést hallgatják, addig a gyerekeket a Mesemúzeum kulcsőreinek mesehőseihez kapcsolódó játékokkal várja a Hátszél nevelési program csapata.

18:00 „Boldogan éltek, amíg meg nem haltak” – kiállításmegnyitó
A kiállítást megnyitja: Bajzáth Mária, mesepedagógus

18:00 Kovácsovics Fruzsina koncert
Fruzsi egy derűs, interaktív utazásra hívja a kicsiket és a gyermeklelkű felnőtteket: a nézőtér szinte játszótérré változik, van közös mondókázás és táncolás, Fruzsi énekel a horgászás rejtelmeiről, egy barkácsoló denevérről és egy meg nem értett légyről, megtanítja a pingvintáncot, és elmeséli azt is, mi mindenre jó a hepperedeppe-heppendre varázsige… Ajánlott korosztály: 4-8 éves korig

Október 1., szombat

11:00 Klárisok zenekar mesekoncertje
A Mesemúzeum szinte a megnyitása óta ad otthont a Klárisok zenekar mesekoncertjeinek. Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes, és széleskörű hangszeres tudásukra támaszkodó zenésztársai a mesekoncertek során a gyermekpszichodráma, a meseterápia és a zeneterápia elemeit felhasználva közös énekléssel, játékkal, interaktív módon alkotják meg a mesét! Ezúttal is közös mesés-zenés játékra hívnak Benneteket!

12:30 A varázsecset – komplex színházi nevelési előadás
Ismered a mesét Ma Liangról, a fiúról, akinek olyan varázslatos ecsete volt, hogy amit lefestett vele, az azonnal életre kelt? Sokat festett vele a szegény embereknek és még a hatalmas császárral is szembe szállt! A program során a néző-résztevő gyerekeket közös alkotásra hívják, hogy együtt fejezhetitek be a történetet. Ajánlott korosztály: 5-7 éves korig

14:00-18:00 Valami készül – kreatív művészeti foglalkozás Kányádi Sándor versei nyomán
A foglalkozást Farkas Réka iparművész vezeti. Ajánlott korosztály: 6-10 éves korig

14:00 Mesék a mesékről és mesÉLŐKRŐL
A Népmese napján olyan meséket mesélnek a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői, amelyek arról szólnak mi mindent tud, miért nélkülözhetetlen a mese.

15:00 Ládafia Bábszínház: Együgyű Mihók, avagy a balgaság szerentséjének egészen igaz történetje
Együgyű Mihók, Isten bárgyú balgája, kivel a dolgok megtörténnek. Lehet az bárki, feleség vagy ördög, ha ezen változtatni szeretne, mindhiába. Mihók kitartó jellemű férfiú, kiben a buzgalom gazdájával együtt szunnyad. S hogyan lehet alvás közben sikert kovácsolni? Erről szól ez a história.

16:30 Ládafia Bábszínház: A lóvá tett kupec, avagy egy vásár különös története
Egy búzatermelő gazda a békesség kedvéért elereszti feleségét a vásárba, hogy az boltot kössön az éves búzatermésre … A vásárok földje- kupecek földje, és hogy ki kit tesz lóvá? Erre kapunk választ ebben a vidám vásári komédiában. 40 perc

18:00 Rutkai Bori Banda: Szülinap-Fülinap
A Mesemúzeum „szülinapi házibulijában” Bori színpompás horgolt bábjaival kelti életre a zenekar legtáncosabb mese dalait. Sárkányjárgányon emelkedünk a magasba, az Űrcsűr Diszkóban űrdöngölünk Rizibizi Nénivel és a Halandzsa Maharadzsával. A Citrom Cirkusz társulata is ünnepi kavalkáddal készül, és felhangzik természetesen a zenekar saját szülinapi dala is! Ajánlott korosztály: 4-10 éves korig

20:00 Mit jelent „boldogan élni?” – Boldizsár Ildikó, mesekutató, meseterapeuta, író előadása
Az egyik legismertebb mesei záróformula szerint a mesék hősei „boldogan éltek, míg meg nem haltak”. Az előadáson annak járnak utána, hogy mi kell a mesebeli boldog élethez: milyen utakat járnak be a hősök, mivel és kivel küzdenek meg, s milyen kapcsolatban állnak a látható és láthatatlan világokkal.

A programokon való részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátozottak, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Részletek itt és itt.
Forrás: Mesemúzeum

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!