10 éves a Kerekítő – J. Kovács Judittal beszélgettünk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kerekítő - J. Kovács Judit

10 évvel ezelőtt indult a Kerekítő foglalkozás és jelent meg a Kerekítő könyvcsalád. Ebből az alkalomból beszélgettünk J. Kovács Judit alapítóval a kezdetekről, a könyveit kísérő illusztrációkról, illetve arról, hogyan ünnepelték meg a jeles eseményt. Játsszatok velünk és nyerjétek meg a jubileumra megjelent Kerekítő Évkerék kötetet a Móra Kiadó jóvoltából! Szponzorált tartalom.

Emlékszel az első foglalkozásodra? Hol és mikor tartottad?

Tizenhárom évvel ezelőtt Szentendrén tartottam az első foglalkozást, még nem Kerekítő néven. Abban az időben még nem voltak baba-mama csoportok a városban, így Budapest mellett ott is szerencsét próbáltam. Érzelmi alapon választottam ki ezt a helyszínt, arra gondolva, hogy kilenc év gyes után, milyen jó lesz a foglalkozások után a Dunaparton üldögélni gyönyörű utcák szomszédságában. Kalandosra sikerült az első alkalom. Aznap reggel a legkisebb gyerekemet bekísértem az oviba (közvetlenül a beszoktatási időszak után pár nappal), és elindultam Szentendrére. Már majdnem odaértem, mikor arra gondoltam, hogy még egy plakátot gyorsan kiteszek a lakótelepi részen is. Rosszul parkoltam, durrdefektet kaptam, így lapos kerékkel elszántan elgurultam a művelődési házig. Csak egy valaki volt az utcán, akit megkérhettem, hogy cserélje le a kereket. Kezébe nyomtam a kulcsot és megbeszéltük, hogyha készen van, beadja a kulcsot, mert mennem kell, hiszen az anyukák érkezni fognak, és ráadásul utána meg délre vissza kell érnem az oviba. Így is lett, kicserélte, beadta és visszaértem.
S bár jól sikerült a foglalkozás, és sokan bérletet is vettek, több olyan dolgot is csináltam, amit a mai módszertanunk ellenjavall. Ahhoz, hogy lássam, mi a legjobb út, sok mindent kipróbáltam, kellett a tapasztalás, így tudom most hitelesen azt mondani bizonyos dolgokra, hogy a „Kevesebb néha több!”.

Hogyan született meg Kerekítő manó figurája?

Az első kerekítő kötet 2009-ben jelent meg, Szép Magyar Könyv díjat is nyert. Mindenképpen egy olyan hiánypótló mondókás kötetet szerettem volna, ami maradandóan egyedi és rendkívül gyerekbarát. Ezért döntöttem úgy, hogy legyen pici kezekbe illő, nagyon esztétikus, letisztult, vidám illusztrációval kísért. Legyen benne egy kis manó, aki az oldalakon bujkál, aki később megelevenedhet a foglalkozásokon, óvodásoknak szóló mesékben, vagy akit a szülő akár megvarrhat alvókának is. Emellett legyen benne egy színes csíkos fonal, ami végiggurul majd a köteteken, amely a manón túl a képi játéknak is teret ad. A tematikában pedig fontos volt, hogy egy oldalpár egy mondókából, egy képből és a hozzá tartozó játékleírásból álljon, így a gyerekek és szülők is nagyon könnyen memorizálják, összefonódik a kép a szöveggel. Jól sikerült, azóta sincs párja a könyvkínálatban. Kerekítő manó rajongótábora pedig egyre csak nő!

Jelenleg mennyi és milyen típusú foglalkozás érhető el az országban és határokon túl?

Százhúsz helyen 248 csoportban négyféle foglalkozásunk van: 0-3 éveseknek a Kerekítő mondókás móka, Bábos torna, és néptáncos Tippentő; az ovisoknak pedig Ovimóka/Zeneovi. Mindegyiken nagy hangsúlyt fektetünk az ölbeli játékokra, a kötetek dal- és mondókaanyagára. A legtöbb foglalkozáson Kerekítő manó is felbukkan. Vannak alkalmi felkéréseink is, ilyenkor Kerekítő manós zenés mondókás műsorral érkezünk bölcsikbe, ovikba, könyvtárakba és persze mindenféle rendezvényekre igény szerint.

Kerekítő könyvsorozat

Mit éreztél, amikor az első Kerekítő könyvet a kezedben tartottad? (amelyet azóta már további 16 kerekítős könyv követett – a szerk.)

Hihetetlen volt, hogy létrejött valami jó, amit le tudok tenni az asztalra, ami mások polcain is ott van, és sok-sok család lapozgatja. Vannak olyan felhasználóbarát és egyéb szempontjaim is, amikre más nem gondol. Talán ettől a kreatív és alapos tervezéstől lett ekkora sikere a sorozatnak. Viszont meg kellett szoknom az évek során, hogy egy könyvön mindig van mit javítgatni, mintha sosem készülnének el. Olyanok mint mi magunk, nem tökéletesek, de szerethetők!

Majdnem minden könyvedet Kállai Nagy Krisztina illusztrálta. Hogy találtatok egymásra? Hogyan álmodtátok meg, építettétek fel a könyvek képi világát?

A harmadik gyerekem születése előtt drámapedagógiai képzésre jártam, ahol tanárom, Gabnai Katalin „Dünnyögők és dúdolók” mondókáskönyvében varázsoltak el először Kriszta rajzai. A könyv ötletekor a saját köralakú selyemképeimmel kopogtattam a kiadóknál. Nagyon tetszett nekik a tematika, de csak igazi illusztrátorral tudták elképzelni a könyvet. Erre én csak annyit mondtam, hogy vagy Kállai Nagy Krisztina készíti a képeket, vagy nem lesz könyvem, mert senki más képi világát nem éreztem annyira magaménak, mint az övét.
Vidám színkompozíciói, kerekded alakjai, nagyon jól visszatükrözték az ölbeli játékok szeretetteli hangulatát, olyan kerek volt az egész. Szerencsére a kiadó is kedvelte őt, és onnantól fogva, minden évben kétszer beülünk egy cukrászdába és végigbeszéljük az elképzeléseket, nézegetjük a vázlatokat. Nagy szerencsém van, hogy ez mindkettőnknek természetes. Nagyon jól rá tudunk rímelni a másik munkájára, kiegészítjük egymást.

Hangsúlyos szerepet kapnak a foglalkozásokon a jeles napok. Neked melyek a kedvenc ünnepeid?

Kedvenc ünnepeim az apró meghitt családi szokásaink, amik időről időre változnak, újak is keletkeznek vagy korábbiak felülíródnak. Például másfél évtizeden át minden vasárnap bundáskenyeret reggeliztünk, díszcsészéből teáztunk. A bundáskenyér az anyai nagymamámat idézi, a vasárnapi díszétkészlet az apukámat, aki ezt annak idején bevezette. Aztán megnőttek a gyerekek, különböző kései időpontokban keltek fel a fiúk, ezért például a lányommal kb. 18 éves korától vasárnap reggel havonta vagy sűrűbben kiülős kávézókban sütizünk… Kitaláltuk, hogy melyiket, milyen városban tudnánk elképzelni, design vagy választék alapján, így azzal indul olyankor a reggel, hogy eldöntjük, hogy Párizsba, Bécsbe vagy Varsóba ugorjunk el.

Milyen programokkal, eseményekkel, esetleg jubileumi kiadványokkal készültök a 10 éves évfordulóra?

Megjelent egy diamese: Kerekítő manó mini meséi címmel, és a könyvcsalád koronája is megérkezett Kerekítő Évkerék címen bölcsődéseknek és óvodásoknak. Igazi családi kötet dalokkal, mondókákkal, jeles napokkal, népszokásokkal, érdekességekkel, évszak szerinti játékötletekkel, családi oldalakkal, tippekkel a saját szokások kialakítására. Sőt igazán személyessé is tehetjük a családi krónika rész kitöltésével, mert szerettem volna, hogy mindenki magáénak érezze.
Egy évtizeden át évente a Müpában tartottuk a családi könyvbemutatókat, remek hangulata volt, de új korszak kezdődött. Szerettem volna, hogy ne csak a fővárosiak jussanak el az eseményre, és hogy kicsit meghittebb legyen. Ezért a megszokott heti közösségekben zajlanak a kötettel való ismerkedések, ahol a foglalkozásvezetők nevükön tudják szólítani a gyerekeket. Ilyenkor az új kötet mondókáival, dalaival, játékaival várjuk őket, meglepetésekkel is készülünk és persze könyvvásárlásra is lehetőség nyílik.
A jubileumra való tekintettel ünnepi foglalkozásvezetői találkozónk is volt. Határon túlról is érkeznek, volt Kerekítő manós dísztorta, könyvtorta, türkizkék cserebere bazár, hangszervásár, ének, mondókázás, szakmai tapasztalatcsere, és természetesen csoportfotó is.

A Kerekítő közösséget megtaláljátok itt, a Facebookon, illetve YouTube csatornájuk itt érhető el.

JÁTÉK

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Kiss Dalmának kedvezett. Gratulálunk, írtunk neked emailt is!

Az idei jubileumi év alkalmából megjelent a Kerekítő Évkerék, amely bemutatja hazánk fontosabb jeles napjait, a hozzájuk kapcsolódó mondókákat, népdalokat, ölbeli játékokat, sőt: az évszakokhoz illő játékötletekkel és egy-egy recepttel is szolgál. A dalok elsajátításában kotta és letölthető hanganyag segíti a szülőket, akik a családi oldalak és a hónapsoroló kitöltésével személyessé tehetik ezt a sokszínű kiadványt. Játsszatok velünk és nyerjétek meg a kötetet a Móra Kiadó jóvoltából. A következő kérdésre várjuk a választ november 19-e éjfélig a jatek@minimatine.hu-ra:

Hogy hívják Kerekítő manó cicáját?

Segítséget itt találtok. Általános játékszabályzat itt.

Nézzétek meg a legjobb gyerekprogramokat hétvégére, hiszen várnak benneteket az Országos Rajzfilmünnep eseményei, múzeumi foglalkozások, workshopok és koncertek is. Legújabb könyves válogatásainkban a kicsiknek, a kisiskolás korosztálynak és a felső tagozatosoknak gyűjtöttük össze az újdonságokat. Hamarosan megnyitjuk Advent rovatunkat is, ahol a legjobb ünnepváró programokat, ötleteket is megtaláljátok. Ha nem szeretnétek lemaradni az eseményekről, újdonságokról, itt tudtok feliratkozni heti hírlevelünkre.