Almán innen, Almán túl…- Minimatiné top10 gyerekzene

rutkai_bori_banda

Ezúttal arra kerestük a választ, van-e élet hazánkban az Alma együttesen túl? Már tudjuk jó előre, hogy van és nem is akármilyen. Összeállítottuk mi is a Minimatiné top10-es zenei listáját.

Amúgy semmi bajunk az Almával, élő zenét játszanak, biztos megkaphatnák a legtöbbet koncertező magyar zenekar érdemrendjét. Még ha nem is koncertjükre indultál, akkor is belefuthatsz egybe valamilyen fesztiválon, rendezvényen 🙂
Persze van otthon mindenféle földijó a hardcore-tól az elektronikuson át a reagge-ig, de arra meg ráérünk később, bár itt van pl. a MintaPinty Zenekar Reggae Róka című dala is, ami nagy kedvenc mostanában és persze gyerekreggae a javából. Kimaradt a listából még sok kedvenc, pl. a Vágtázó Csodaszarvas is, reméljük nem sértődik meg Grandpierre Attila, hogy eszünkbe jutott az összeállítás kapcsán, de egyszerűen imádják a gyerekeink is. Íme a mi kis válogatásunk a teljesség igénye nélkül, mert pl. Halász Judit, az Apacuka együttes, a Málna zenekar és még sorolhatnánk napestig, hogy kik maradtak ki…

1. Rutkai Bori Banda

Már a gyerekek megszületése előtt is lelkes rajongói voltunk a Kossuth rádión vacsoraidőben sugárzott mesesorozatnak. Mivel már gyerekeink is vannak, így nem ciki, ha elmegyünk a koncertjükre. Jártunk már nyáron a Kertemben, télen a Városháza parkban, és mindig nagyon élveztük a Lötyök patakon túl Hókupacka vackába repítő zenét és a hozzá tartozó bábokat, fejdíszeket, kellékeket. Hamarosan elkészül az új lemez is. Kíváncsian várjuk!
Aktuális koncertek közösségi oldalukon.

2. Makám
makam_01

Tőlük az egyik nagy kedvenc az Ákom-Bákom lemez. Most a felnőtteknek szólókat nem is sorolom. Nemcsak a dalok, hanem a szövegek is jók, persze ez a többi kedvencünkről is mind elmondható. Néha népzene, néha világzene, néha megható, néha mosolyogtató szövegek. Krulik Zoltán és csapatának családi koncertjével nem nyúlhatunk mellé.
Legközelebb itt hallhatjátok őket.

3. Bognár Szilvia
BognarSzilvi_foto_B_Vertes_Erzsebet

Csintekerintő című albumát is sokszor hallottuk már rendezvényeken, művelődési házakban. Az énekesnő egész lénye, hangja olyan kedves, hogy egyszerűen nem tudunk nem mosolyogva távozni a buliról. Bár ikrei születése óta kevesebbet koncertezik, de reméljük nyáron megint többet felbukkan majd itt-ott.
Legközelebb itt találkozhattok vele.

4. Szalóki Ági
Szaloki_Agi

Gingalló című gyereklemeze szintén végigturnézta már az országot. Népdalfeldolgozások és énekelt versek, nemcsak gyerekeknek: József Attila, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna. A lassan 10 éves zenekar koncertjein gyakran megfordulunk.
Koncertek időpontjai itt.

5. Góbé
gobé_zenekar8715

A Góbé nem kifejezetten gyerekzenekar, bár egyik együttest, előadót sem kategorizálnám kizáróan a gyerekzenekarok közé. Egy fiatal csapat, akik népzenét játszanak kb. minden hónapban egyszer a vasárnapi Cifra palotán. Azért kerültek ide, mert népzenei egyvelegük énekeltető, táncoltató, mindig hatalmas buli a Müpában…A Szimplában és táncházakban is találkozhattok velük. Röviden így jellemzik magukat: népzene, komolyzenei alapokon, a világzene felé nyitva.
Legközelebb itt láthatjátok:
valamikor a Müpában a Cifra Palotán, benne lesznek az ajánlónkban.

6. Kolompos
kolompos

A Kolompos is régi színfoltja a hazai gyermekzenei kínálatnak. Bizony már 1988 óta léteznek és járják az országot. Nem tudom, hány koncertet adhattak már az elmúlt években, de van olyan intézmény, ahol a nevelés részét képezik. Autentikus magyar népzenét játszanak, és szintén több tematikus albummal is büszkélkedhetnek (tavaszváró, karácsonyi, huszáros stb.).
Legközelebb itt koncerteznek.

7. Kaláka és Gryllus Vilmos
Kalaka_Foto_Lili Productions

Azt hiszem őket senkinek nem kell bemutatni. Nem is soroljuk fel a számtalan gyerek és természetesen felnőtt lemezt. Már „családi hagyomány” nálunk az óbudai adventi rendezvényt záró karácsonyi Kaláka koncert. Sokat szerepelnek nyári rendezvényeken, illetve művelődési házakban. Az első dal, amit megtanult a nagyobb fiúnk Gryllus Vilmostól a Nótás Mikulás volt. Nagy kedvencünk még a Biciklizős dalok album, mivel mi is bringás család vagyunk, de szinte az összeset felsorolhatnánk.
Legközelebb itt láthatjátok/hallhatjátok.

8. Katáng

A Katáng zenekar koncertjein elszabadul a magyar, balkán, kelta és klezmer hangulat, igazi világzenei utazás, szövegeik pedig jeles magyar költők verseiből táplálkoznak.
Legközelebb itt zenélnek.

9. Eszter-lánc mesezenekar
Eszter_lanc mesezenekar

Dalolka Duett néven is fellépnek, de ez csak a zenekar egyik felét jelenti, vagyis Kárász Esztert és Molnár Györgyöt. A zenekar további tagjai: Becze Gábor, Veér Csongor, Clemente Gábor. A koncert interaktív, mozgató, kacagtató, buborékoló és közben gyerekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei, köztük Varró Danié.
Az aktuális koncerteket mindig felteszik közösségi oldalukra.

10. Palya Bea
Altatok-PalyaBea-fotoo-LaazaarAlexandraEmese

Palya Bea első „gyereklemezét” még 2004-ben jelentette meg Álom, álom, kitalálom címmel. Különféle mesék, versek, álmok elevenednek meg az albumon. Gyermeke születése után pedig megjelent a legújabb lemez Altatok címmel. A lemez bemutatóján már jártunk a MüPában, azóta Palya Bea Klubbal is büszkélkedhet ugyanezen a helyszínen.
Legközelebb itt talákozhattok vele.

+1 Tóbiás matiné
tobias_matine

Hogy a klasszikus zene se maradjon ki… Minden hónapban Tóbiás matiné a Magyar Rádió 6-os stúdiójában sok-sok klasszikus zenével, néha népzene, olykor jazz is szól az élő műsorban. A 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat műsorvezetője Lukácsházi Győző (Győző bácsi) segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedhetünk, kitűnő zenészekkel találkozhatunk. Előzetes bejelentkezéssel ingyen látogatható! Regisztráció: +36 328 7744, hétköznap hívható.
Legközelebb: minden hónap utolsó vasárnapján.

Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb programokról és válogatásainkról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, és csatlakozni Fb oldalunkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Kötelező mezők *.