Dunai hajózás nem csak turistáknak!

bkk_hajo_indito_web

Egyik kedvenc és olcsó programunk, amikor turistásat játszunk Budapesten. Felszállunk valamelyik BKK hajóra és irány észak vagy dél, éppen ahogy sikerül. Dunai hajózás a Minimatinéval!hajo_MG_5963

Évek óta használjuk a BKK hajójáratait a Dunán. Ha munkába igyekeznénk, nem ez lenne a legmegfelelőbb közlekedési eszköz, mivel lassú és a menetrend sem mindig tökéletes, de ráérős napokon, amikor spontán alakulnak a programok, nagyon szeretjük a D11-es és D12-es hajójáratokat.
Hétköznap bérlettel is használható, 6 éves kor alatt ingyenes. Ha nincs bérletetek, akkor 2015-ben 750 Ft egy útra a jegy, gyerekeknek 550 Ft (6-14 év), illetve hétvégén nem érvényesek a bérletek, mindenkinek jegyet kell vennie.

hajo_MG_5997

2 éve nyáron egy forgalmasabb napon jártunk már úgy, hogy nem fértünk fel a hajóra, mivel kb. 100 fő, némelyiknek kicsit több a befogadóképessége, de volt olyan is tavasszal, hogy egyedül utaztunk. Talán ez lehet az oka annak is, hogy a menetrend nem mindig pontos. Érdemes 10 perccel előtte odamenni, mert ha kevés az utas, gyorsabban odaérnek, viszont az is előfordulhat, hogy a sok utas miatt késik. Ez egy ráérős műfaj, minden előfordulhat 🙂

hajo_MG_5954

Már utaztunk északról a déli irányba és vissza. Ha kevesebb időtök van vagy több a program, akkor érdemes a déli irányba utazni a Haller utca irányába, mert a sodrás miatt erre sokkal gyorsabb. Észak felé (Újpest v. Római-part) közel két órás is lehet az út. Érdemes utazás előtt megnézni a BKK oldalát, mert a Duna állása befolyásolja a megállókat. Alacsony vízállásnál több helyen nem tudnak a hajók kikötni. Nagyon kár, hogy a Kopaszi-gátig nem megy el a hajó, mivel nincs megfelelő kikötési lehetőség.

hajo_MG_5989_

hajo_6036

A legjobb rész a Dagály utcától indul. A Margitsziget mellet elhaladva szép a kilátás a Parlamentre és Budai Várra. Izgalmas a hidak alatt elhaladni és rengeteg jó ponton kiszállhatunk, ha még egyéb programot is be szeretnénk iktatni.

hajo_MG_5964

hajo_MG_5983_

A Jászai Mari térnél ott az Olimpia Park és a Margitsziget, a Batthyányi téren a Rumini játszótér, Gellért térnél a Gellért-hegy (csúszdák, Citadella) is remek programokat kínál. Ha a Boráros térig mentek, akkor pattanjatok fel a 2 villamosra, amelyet Európa egyik legszebb vonalának választottak, nem véletlenül.

hajo_MG_5968

Még néhány hasznos tudnivaló:
Mielőtt elindultok, mindig nézzétek meg a menetrendet a BKK oldalán, mert több megálló is kimaradhat a vízállás miatt. A Duna felett pár fokkal hűvösebb van és fúj a szél, ezt vegyétek figyelembe a ruhák pakolásánál. Enni, innivalót vigyetek magatokkal az útra, mert van büfé, de semmi értelmes dolgot nem lehet kapni. A hajókon van wc. A fenti fedélzeti résznél nagyon meredek a lépcső, babakocsit nem tudtok felvinni.

A menetrendeket itt találjátok (D jelzés). Hétvégén és ünnepnapokon a D13-as járat is közlekedik.

Fotók: Minimatiné