Íme kirándulós bakancslistánk az őszi szünetre! – 10 szuper kirándulás gyerekekkel

Kirándulás gyerekekkel: az év digitális ökoturisztikai élménye, meseösvény, új kilátó a Velencei-tónál, lombkorona és vulkános tanösvény, állatpark és arborétum. Csupa olyan újdonságot és jó helyet találtok legújabb kirándulós válogatásunkban, amelyeket nem csak az őszi szünetben érdemes felkeresni. Ha pedig hidegebbre fordul az idő, mindig elkísér bennünket szuper hordozós kabátunk és csatos hordozónk a Liliputitól, melyről a cikkben bővebben is olvashattok.

Tettyei Mésztufa-barlang (Pécs)

1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, föld alatti üregrendszer minden egész órában induló, 45 perces élményszerű vezetés keretében látogatható! A barlangban a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 14°C, vegyétek figyelembe az öltözködésnél. A helyszín elnyerte a 2018. év „digitális” ökoturisztikai élménye díjat is.
Weboldal: http://www.barlangpecs.hu/
Belépő: felnőtt 1200 Ft, 3-14 éves korig 700 Ft/fő, diák, nyugdíjas 900 Ft
November 1-től március 15-ig a barlang nem látogatható!

Folly Arborétum (Ábrahámhegy)

Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje van az arborétumban, amely egy kellemes sétaúttal bejárható. A legérdekesebb és legjellemzőbb fák megismerését táblák is segítik, de QR-jelekkel további információkhoz is juthattok. Az arborétum folyamatosan fejlődik, legújabb látványossága egy fenyőtobozra emlékeztető kilátó, de a gyerekeknek az Ilona-malom műhely játékait is ajánljuk. Helyben kóstolhattok borokat és házi szörpöket (a Folly Fenyőrügy szörpöt mindenképp kóstoljátok meg). A kert babakocsival a sok lépőcső miatt nem látogatható, de igény esetén babahordozót biztosítanak. 2017-ben az év ökoturisztikai tanösvénye címet is elnyerték, nem véletlenül.
Weboldal: http://follyarboretum.hu
Belépő: felnőtt: 1200 Ft, nyugdíjas: 700 Ft, tanuló(6-18 év): 700 Ft, családi (2 felnőtt+ 2 vagy több tanuló): 3000 Ft

Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont
 és környéke, Boszorkány meseösvény (Sopron)

A Soproni parkerdő igen kedvelt kirándulóhely, egyik fő célpontja a Károly-kilátó. Pár éve létesült egy ökoturisztikai látogatóközpont, megnyílt a Vadászati Múzeum és az erdei büfé is. 2017-ben pedig a gyerekek számára egy élményparkkal bővült a helyszín, ahol szuper mászókás játszóteret és mezítlábas ösvényt is találtok. 2018-ban újabb újdonságot adtak át, a Boszorkány meseösvényt, ahol a helyi legendákat és boszorkány történeteket ismerhetitek meg, közben pecséteket is gyűjthettek a 8 állomás alatt (900 méter hosszú a tanösvény). Soproni Parkerdőben rengeteg további hosszabb és rövidebb turista útvonalat, forrást, piknikező helyet, erdei tornapályát is találtok.
Weboldal: https://taegrt.hu/karoly-magaslati-okoturisztikai-latogatokozpont/
Belépő: Játszótér, mezítlábas ösvény, boszorkány meseösvény, kilátó ingyenes

Kirándulásaink alaptartozéka a Liliputi csatos hordozó, hiszen ha a gyerekünk elfárad, aludni szeretne, pihenhet, kényelmesen szemlélődhet a hátunkon utazva. Nem kell kézben vagy nyakban cipelni, ami hosszú távon elég fárasztó tud lenni. Tavaly próbáltuk ki először a Liliputi 4in1 Mama Kabátot, amely legyen akár szó kisebb sétáról vagy hosszabb kirándulásról, remekül bevált. A babával egy kabátba bújhatunk, melyben érezhetjük egymás közelségét és testmelegét, és a számtalan ruha rétegbe burkolózás és az azzal együtt járó nyűg is elkerülhető. A kabát könnyen fel-, illetve levehető, a hónaljba épített cipzárak segítségével akár úgy is, hogy a gyerek már a háton várja az indulást. Elöl- és háton is hordozható a baba, csak a hordozós betétet kell előre, illetve hátra cipzárazni. Ezek mellet egy várandós betét is alaptartozék a kabáthoz, melyeket rugalmas szorítózsinór segítségével lehet méretre igazítani. A kabát belseje bélelt, ami akár -15 fokban is melegen tart, ami jól jött télen a Mátrában és Dobogókőn is. A kabát külseje vízlepergető, ugyanakkor légáteresztő, de jól ellenáll a szélnek, melegen tart, jól bírta az esőt és a havat is. Imádtam a sok és nagy méretű zsebet. Nagyon praktikusak, elnyelik az apróságokat, néhány müzliszeletet, zsepit, telefont, és a gyerekek által útközben gyűjtött erdei kincseket. Nehéz ennyire praktikus, jó minőségű és ráadásul csinos mama kabátot találni a piacon, kétség kívül szuper választás. Nem csoda, hogy a Liliputi több nemzetközi díjat is bezsebelt már vele. Ha a gyerekek már kinőtték a hordozást, normál kabáttá alakítható, így nagyon sokáig elkísérhet minket mindenhová.

Zempléni Kalandpark (Sátoraljaújhely)

A mintegy 10 éves Zempléni Kalandpark már régóta szerepel bakancslistánkon. Találtok itt libegőt, bob pályát, görkorcsolya- és műjégpályát, mászófalat, sípályát, játszóteret, tanösvényt, kilátót, úgyhogy bármelyik évszakban érdemes ellátogatni hozzájuk kisebb és nagyobb gyerekekkel is. A Szár-hegy és Magas-hegy közötti 1036 métert nem csak üvegpanorámás zárt kabinból nézhetitek, hanem az extrém kalandra vágyók a 80 km/órás sebességgel átcsúszó kötélpályát is használhatják. Minden évszakban szuper választás!
Weboldal: http://www.zemplenkalandpark.hu/
Jegyárak: itt

Pannonhalmi Apátság

A Pannonhalmi Apátságban egy egész napot is eltölthettek, hiszen annyi program és látnivaló várja a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Szívesen sétáltunk volna a Bazilikában és a csodaszép könyvtárban, de érthető módon a gyerekek inkább a szabadba vágytak. A parkolótól indulva pár perc sétára érhető el az arborétum, amely egész évben látogatható, viszont a gyógynövénykert, illetve a levendula-lepárló műhely csak májustól szeptemberig. Megnéztük utána a 2018-ban átadott, hal alakú lombkorona tanösvényt, amely egyben kilátópont is, majd visszafelé szintén tanösvényen keresztül jutottunk vissza a parkolóba. A Főtéren megállva pedig az Apátsági cukrászdában (Pausa cukrászda) ne hagyjátok ki a levendulás finomságokat sem.
Weboldal: https://bences.hu/cikklista/latnivalok_az_apatsagban_.html
Jegyárak: az arborétum, lombkorona ösvény ingyenesen látogatható, további jegyárak itt

Halom-hegyi vulkán tanösvény és Kossuth kilátó (Mencshely)

A tanösvény (T jelzéssel) a hegy lábától indul, a parkolóban tudjátok hagyni az autót. A 16 állomásos séta szuper program gyerekekkel, különösen akik vulkánkutatók szeretnének lenni. 🙂 A földtörténeti korok bemutatása mellet találtok útközben vulkán maketteket is, és mászkálhattok egy szunnyadó vulkán kráterben. Nekünk legjobban a kőből kirakott Balaton térkép tetszett és természetesen a kilátóból elénk táruló látvány.
Weboldal:
http://mencshely.hu/
Jegyárak:
ingyenes

Körösvölgyi Állatpark (Szarvas)

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban közel 40 féle madár- és emlős illetve halfajt találtok. Az Anna-ligeti tanösvény mentén (kb. 1,5 km, babakocsival is bejárható) többféle kifutót, vizes élőhelyet, az épületben pedig akváriumokat és interaktív játékokat is találtok. Az Ilona malom-műhely szuper játszóterét is érdemes kipróbálni. Ha április és szeptember között jártok arra, a Jégmadár vízi tanösvényt se hagyjátok ki. A park közelében találjátok a szintén szuper Mini Magyarországot és a Pepi-kertként emlegetett Szarvasi Arborétumot, amelyet már ajánlottunk nektek egy másik válogatásunkban is!
Weboldal: http://www.kmnp.hu/
Jegyárak: családi jegy 2800 Ft

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark és a Bence-hegyi kilátó (Pákozd-Velence)

A Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark szuper egynapos családi program. A Tájházban egy a Magyar Természettudományi Múzeum által összeállított interaktív kiállítást találtok társasjátékkal, kinyitható ablakokkal, meghallgathatjátok a környéken élő állatok hangját, és még számos érdekességet is megtudhattok. Kellemes, könnyű séta a 1,5 km hosszú erdészeti tanösvény kilátóval. Egy kisebbeknek és egy nagyobbaknak való játszóteret is találtok a tó mellett rugós játékokkal, nagyobbaknak csúszka pályával, mini kilátóval és várral. A kijárat felé sétálva pedig a Vadaspark állatait nézhetitek meg. Útközben több pihenőhelyet kialakítottak padokkal, bográcsozási lehetőséggel. Hazafelé megnéztük a 2018 tavaszán átadott új kilátót is a Bence-hegyen, az Arborétumtól 7 km távolságra. A Pákozd felé vezető úton ki van táblázva, a Panoráma úton felfelé haladva éritek el. A parkolóban van egy büfé is, innen kb 1 perc a kilátó, amely 10 és 18 óra között látogatható.
Weboldal: http://www.vadex.hu/hu/turizmus-erdei-iskola/pakozd-sukoroi-arboretum

Monostori Erőd, koppánymosotori Szent Pál-sziget

A Monostori erőd Közép-Európa legnagyobb újkori erődje igazán izgalmas program több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával). Tárlatvezetés indul mindennap (maximum 60 fős csoportokban): 9, 11, 13 és 15 órakor. Öltözzetek rétegesen, érdemes elemlámpát is vinni. A Dunai bástyában található kiállítás a dunai hajózást és a Duna-menti mesterségeket mutatja be. A Monostori erődtől nyugatra található holtág különleges, hiszen ezt a helyszínt évente több alkalommal elönti a víz, így igazán különleges növény- és állatfajokkal találkozhattok. A 7 km-es ösvényen 10 tábla mutatja be nemcsak az ott élő állatokat, hanem a környék régi mesterségeit is.
Weboldal: http://www.erod.hu/
Jegyár: családi jegy tárlatvezetéssel 3800 Ft

Haraszt-hegyi tanösvény (Csákvár)

A Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű melletti parkolónál kezdődik a 3,5 km-es tanösvény és ide is tér vissza. A hegyoldalban különleges klíma alakult ki, így a növényzet is különleges, de a Kőlik-völgyi sziklahasadékoknál denevéreket, hollót is láthattok. Minden évszakban érdemes felkeresni, de ősszel a legszebb. A túravezető mobil applikációt innen letölthetitek, a kirándulás alatt offline módban is használhatjátok.
Weboldal: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/tanosvenyek/haraszt-hegyi-tanosveny
Jegyár: ingyenes

A cikk megjelenését a Liliputi támogatta!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.